Vláda bude bojovat za to, aby Česko kvůli auditu peníze vracet nemuselo, uvedl Faltýnek

Faltýnek (ANO), Farský (STAN) a Šmarda (ČSSD) hosty pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Pokud budou v auditní zprávě k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) nějaké návrhy korekcí, bude vláda bojovat za to, aby Česká republika žádné peníze vracet nemusela. Řekl to místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Podle místopředsedy ČSSD Michala Šmardy je nicméně nezbytné zveřejnit závěry auditu. První místopředseda hnutí STAN Jan Farský zase podotknul, že celá situace je podle něj absurdní. Všichni tři byli hosty pořadu Události, komentáře.

Česko může přijít v souvislosti s dotacemi vyplacenými holdingu Agrofert o stamiliony korun. Audit Evropské komise totiž konstatuje střet zájmů Andreje Babiše, uvedla některá média. Závěr auditu citoval Deník N, který nejprve psal o ztrátě 451 milionů korun, později o stamilionech. Podle serveru Info.cz jde o 235 milionů.  

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ale trvá na tom, že auditní zpráva není konečná. Doprovodný dopis k ní prý vyzývá Česko k tomu, aby řeklo, zda se závěry dokumentu souhlasí. Má na to dva měsíce a podle ministryně, která obsah zprávy nezná a zveřejňovat ji zatím nechce, využije tuto lhůtu celou.

Faltýnek: Dostálová ctí pravidla

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek podle svých slov rozumí tomu, že Dostálová v tuto chvíli dokument neviděla a ani ho není schopná komentovat. 

„Tady probíhá nějaká komunikace úředníků Evropské komise s úředníky jednotlivých ministerstev, která zatím není ukončena,“ poznamenal. Faltýnek zároveň dodal, že ani on obsah dané zprávy nezná. Jak nicméně zdůraznil, ministryně Dostálová podle něj ctí pravidla.

„Je to závěrečná auditní zpráva, ke které potom bude Česká republika během dvou měsíců dávat svá stanoviska a bude se diskutovat o tom, jestli se akceptují, nebo neakceptují konkrétní návrhy, které tam jsou, a případné korekce,“ uvedl Faltýnek. 

„Pokud tam budou nějaké návrhy korekcí, vláda bude určitě bojovat za to, aby Česká republika nemusela vracet nic,“ dodal Faltýnek s tím, že za roky 2007 až 2013 Česko vrátilo – nebo nedostalo proplaceno – 35 miliard korun.

Šmarda: Zveřejnění závěrů auditu je naprosto nezbytné

Sociální demokraté pak budou trvat na tom, aby byly závěry auditu Evropské komise zveřejněny, uvedl v Událostech, komentářích místopředseda ČSSD Michal Šmarda. „Já si myslím, že zveřejnění toho auditu – jakmile to bude možné – je naprosto nezbytnou věcí,“ zdůraznil s tím, že je klidně pro to, aby se vytvořila vyšetřovací parlamentní komise.

„Já mám zkušenost tu, že s čím otevřenějšími kartami se hraje, tím je to lepší,“ poznamenal Šmarda. „Je to jediná šance, jak se můžeme dobrat nějakého konce, který pro lidi v České republice bude znamenat, že budou mít důvěru v to, že se tady nehraje nějaká nefér hra,“ řekl mimo jiné.  

Zveřejnění závěrů auditu je přitom podle Šmardy dokonce v zájmu hnutí ANO. „Aby nebylo obviňováno z toho, že se snaží nějaký audit zakrývat a konat jakoby v neprospěch občanů tím, že to utajuje“ dodal.

„Ministryně pro místní rozvoj si jednou bude muset audit přečíst, tomu se asi nevyhne,“ dodal Šmarda. „Není možné, aby vznikla sebemenší pochybnost, že vláda České republiky i jednotlivá ministerstva nejednají v zájmu země, ale jednají v zájmu jakékoliv soukromé firmy,“ uzavřel.

Farský: Je průšvih, že neřešíme nic jiného než problémy premiéra

Podle prvního místopředsedy hnutí STAN Jana Farského je šílené, jak audit plní veřejný prostor. „Už druhý den neřešíme nic jiného než problémy premiéra Babiše, to je prostě průšvih,“ dodal s tím, že se tak ztrácí obrovské množství energie. „Tady je půl milionu lidí v dluhové pasti, problémy se suchem, Česká republika čelí tomu, že se rozpadá,“ řekl.

Základ premiérova problému je přitom podle Farského absurdní. „Miliardář si historicky prostřednictvím styků z politiky a svým angažmá vylobboval, že mu budou chodit stamilionové dotace. Teď mu přijde divné, když někdo říká, že miliardář, který se zároveň z lobbisty stal politikem, by ty stamilionové dotace neměl dostávat,“ poznamenal Farský.

„Je absurdní, když si nastavuje pravidla, pak sám sebe kontroluje a ještě používá stát k tomu, aby ho bránil. Vždyť tady nejde o to, že by problémy měla Česká republika, ty problémy má Andrej Babiš a on do těch problémů stahuje celou Českou republiku,“ dodal Farský. 

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.