Nebráníme Agrofert, ale české firmy, tvrdí Havlíček. Snad nejsme banánová republika, doufá Bartoš

Nebráníme Agrofert, ale české firmy, tvrdí Havlíček (zdroj: ČT24)

Když nebudeme souhlasit se závěry auditorů a Česko bude s Evropskou komisí v zásadní neshodě, může se stát soudit, řekl v pořadu Události, komentáře ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Stát by podle něj měl hájit zájmy všech firem bez ohledu na to, komu v minulosti patřily, dodal. Před omezením evropských dotací varoval v pořadu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Zpráva Komise je podle Havlíčka důvěrná, proto ji nelze zveřejnit. „To znamená, že by se z ní nemělo nic uvolňovat dál,“ zdůraznil. S tím ale šéf opozičních Pirátů Bartoš nesouhlasí: „Je veřejným zájmem umožnění kontroly, jakým způsobem jsou ty věci vypořádávány. “

Ministr Havlíček připomněl, že samotné doručení zprávy do Česka neznamená, že je věc ukončena. „Zcela zjevně není uzavřeno vůbec nic. Nejedná se o závěr Evropské komise, nýbrž auditorů. A ti jasně říkají, že se má Česká republika nyní vyjádřit kladně či záporně k závěrům a k tomu, jestli bude implementovat doporučení auditorů. Ať už to dopadne jakkoliv, tak Česká republika bude s něčím souhlasit, něco rozporovat, bude další diskuse,“ myslí si Havlíček.

Premiér Babiš podle něj není ve střetu zájmů, protože postupoval podle českého práva. „Evropská komise samozřejmě může říct něco k tomu, jestli se bude čerpat, nebo nebude čerpat. A jestliže je tam spor, tak my bychom měli postupovat stejně, ať by šlo o firmy premiéra, nebo kohokoliv jiného. Musíme především hájit české zájmy. Mám někdy pocit, že v tom návalu emocí a zlosti možná hájíme spíš zájmy Evropy a těch, kteří jdou proti nám. My hájíme zájmy českých firem, ne Agrofertu,“ zdůraznil ministr.

Bartoš: Problém není podnikání, ale dotace a zakázky

Podle pirátského předsedy Ivana Bartoše hrozí, že Evropská unie přestane do Česka posílat peníze. „Evropská komise podle právních podmínek dané země nastaví systém, na základě kterého poskytuje peníze, a pak má svoje pravidla, třeba zpřísněné nařízení proti střetu zájmů. Když Komise zjistí, že se nedodržují zákony, tak nebude peníze posílat. Není problém, že premiér Babiš podniká. Problém je, že jeho firmy soutěží státní zakázky a pobírají dotace,“ vysvětlil.

Stejný problém se podle Bartoše týká i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) a jeho rodiny. V případě Babiše považuje Bartoš za hlavní problém to, že předseda vlády je osoba obmyšlená a má zájem na dobrých finančních výsledcích firmy, kterou vložil do svěřenských fondů. „Pořád věřím, že Česká republika není banánová republika,“ dodal.

S varováním Bartoše ale ministr Havlíček nesouhlasí, Česku podle něj nic nehrozí. „Evropa nám neposílá cizí peníze, ale i naše vlastní. My je posíláme do Evropy, ona je posílá sem. K závěrům auditorů se musíme vyjádřit a když budeme v zásadní neshodě, pravděpodobně začnou soudní pře v Česku, ve Štrasburku, bude se to táhnout,“ dodal.

Bartoš se pak v reakci na současný vývoj hodlá setkat s lídry ostatních parlamentních stran. Už v pondělí ale bylo zřejmé, že ČSSD, KSČM ani SPD na ni nedorazí. Předseda Pirátů chce společně s ostatními stranami prosadit, aby se o závěrech auditorů jednalo ve sněmovně. Na schůzku nicméně nepozval nejsilnější hnutí ANO. „ANO a Babiš, tam je rovnítko,“ zdůvodnil svůj postup.