Dotace pro Vodičkův svaz znovu budí vášně. Pravice ji chce zrušit, komunisté by pak ale nepodpořili rozpočet

Opozici kritizuje vystupování šéfa svazu Jaroslava Vodičky i jeho výtky vůči NATO (zdroj: ČT24)

Spor o šestimilionovou dotaci pro Český svaz bojovníků za svobodu může ohrozit přijetí státního rozpočtu na příští rok. Hned pět opozičních stran ve středečním druhém čtení rozpočtu navrhlo, aby stát svou podporu tomuto spolku buď odejmul, nebo výrazně omezil. Opozice kritizuje hlavně veřejné vystupování šéfa svazu Jaroslava Vodičky. S odejmutím dotace ale zásadně nesouhlasí komunisté, bez jejichž hlasů menšinová vláda rozpočet neprosadí.

„Pokud by čistě hypoteticky toto prošlo, tak si myslím, budeme svolávat poradu poslaneckého klubu a budeme se radit, jak vlastně přistoupíme celkově ke státnímu rozpočtu,“ varuje šéfka rozpočtového výboru ve sněmovně Miloslava Vostrá (KSČM). 

ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a Starostové nekritizují jen vedení spolku. Tvrdí, že svaz bojovníků za svobodu spolupracuje s pochybnými organizacemi a útočí na Severoatlantickou alianci. Vládní hnutí ANO ani sociální demokraté ale zatím odejmutí dotace nepodporují. Šéf ČSSD Jan Hamáček je ovšem ochotný o jejím seškrtání jednat. Úspora by se ale nesměla týkat péče o veterány, se kterou svaz také vypomáhá. 

Většině opozičních stran vadí třeba projev Jaroslava Vodičky z Terezínské tryzny, kde se v roce 2016 vyjádřil k uprchlíkům. „Mladí zdraví muži s novými mobily v rukou v kožených bundách za tisíce, se srdceryvnými fotkami topících se bárek na moři,“ prohlásil tehdy mimo jiné Vodička.  

Část stran kritizuje i fakt, že loni v říjnu dostal od svazu pamětní medaili komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který v lednu 89 zasahoval proti demonstrantům a nelíbí se jim ani výhrady šéfa spolku vůči NATO. 

Pět stran proto ve druhém čtení rozpočtu navrhlo, aby stát svazu více než šestimilionovou dotaci buď odejmul, nebo výrazně seškrtal. „Současné vedení vyznamenává různé bývalé estébáky, komunisty, kteří se podíleli třeba i na potlačení revolučních protestů v listopadu 89,“ kritizuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Podle Filipa by bylo odejmutí dotace urážkou bojovníků proti fašismu

„Ten jejich pohled na dějiny a jejich využívání je velmi podobný Ruské federace,“ přidává se s kritikou místopředseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). Podle šéfa lidovců Marka Výborného pak svaz spolupracuje s organizacemi, které ministerstvo vnitra označilo za bezpečnostní riziko. Předseda Svazu Jaroslav Vodička nechtěl výhrady opozice ani možné seškrtání dotace komentovat. „Je to věc poslanců. Nechci se k tomu vůbec vyjadřovat.“

Odejmutí či snížení dotace je ale problém pro komunisty, a bez jejich hlasů vláda rozpočet neprosadí. „Takový krok by byl urážkou všech těch, kteří se zasloužili v boji proti fašismu,“ uvedl předseda strany Vojtěch Filip. Podobně jako loni je pro komunisty uhájení dotace zásadní.

„Jsou to prostě kamarádi komunistů a za to dostávají peníze a s tím my prostě nesouhlasíme,“ přidává se s kritikou svazu místopředseda rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík.

Premiér Andrej Babiš v minulosti vedení Českého svazu bojovníků za svobodu několikrát kritizoval. Odejmutí více než šestimilionové dotace ale jeho hnutí nepodporuje. Nesouhlasí s tím ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Předpokládám, že se k tomu postavím úplně stejně jako v loňském roce, to znamená odmítavě.“ Poslanci rozhodnou o dotaci pro svaz příští týden ve středu, kdy budou schvalovat státní rozpočet.