Devět let za novoroční tragédii platí. Odvolací soud potvrdil uprchlému Rusovi původní verdikt

Události: Devět let za novoroční tragédii platí (zdroj: ČT24)

Odvolací soud potvrdil devítiletý trest ruskému řidiči, který na Nový rok v roce 2018 srazil v centru Prahy chodkyni. Ta na místě zemřela. Muž, který řídil pod vlivem alkoholu a léků, ale do vězení zatím nepůjde, z Česka uprchl.

Pražský vrchní soud potvrdil verdikt městského soudu, podle kterého má jít ruský podnikatel Oleg Gubin na devět let do vězení, a navíc nesmí deset let řídit. Součástí trestu je i vyhoštění z Česka na neurčitou dobu. Muž se dopustil obecného ohrožení. Odvolání přitom přišla z obou stran.

Gubinův advokát Leonid Kušnarenko se domáhal zmírnění trestu na pět až šest let a překvalifikování činu na usmrcení z nedbalosti. Vyzdvihl, že Gubin zaplatil rodině usmrcené turistky část odškodnění, „přestože nemusel“. Státní zástupkyně se naopak domnívala, že je původní trest příliš mírný, žádala až patnáctileté vězení. Od počátku ovšem připouštěla, že rozhodnutí odvolacího soudu bude spíše akademické. Gubin z Česka uprchl a žalobkyně neočekává, že by se někdy vrátil.

Podle vrchního soudu ale byla obě odvolání bezdůvodná. Podle předsedy odvolacího senátu Michala Hodouška předestřela obžaloba i obhájce jen obecné argumenty. Ty podle něj „postrádaly dostatečnou sílu“.

Řidič jezdil centrem Prahy stokilometovou rychlostí

Nehoda se stala v noci na 1. ledna 2018 na přechodu pro chodce ve Spálené ulici. Mercedes s Rusem za volantem vjel do skupiny chodců, kteří přecházeli. Šestadvacetiletá architektka z Kolumbie nestihla před vozem uskočit a na místě zemřela.

Řidič byl opilý a rozčilený po hádce s manželkou, po které si ještě vzal antidepresiva. Jízdou se podle vlastních slov chtěl uklidnit. Ve Spálené ulici se mezi davy lidí slavícími Silvestra pohyboval rychlostí přes sto kilometrů za hodinu. Po nehodě policistům tvrdil, že si na střet s chodkyní nevzpomíná, soudní znalci to ale označili za nemožné.

Gubin skončil po nehodě ve vazbě. Státní zástupkyně ale souhlasila s jeho propuštěním na milionovou aukci. Muž slíbil, že bude spolupracovat s policií a že se nebude vyhýbat stíhání. Po propuštění však Českou republiku opustil. Rusko nepřipouští vydávání svých občanů k trestnímu stíhání. Vydané zatykače nicméně zůstávají v platnosti, takže Gubinovi, který spoluvlastní cestovní agenturu v Litvě, bude hrozit zatčení při každém opuštění Ruska.

Soud potvrdil i trest za tragédii z loňského Silvestra

Tragédie nikoli nepodobná té z Nového roku 2018 se stala i na Silvestra téhož roku. Vůz, za jehož volantem seděla Rumunka Nicoleta Pavlovová, narazil na přechodu v pražské Bělehradské ulici do dvou žen. Jedna z nich zemřela, druhá utrpěla zranění, řidička ujela. I ona byla pod vlivem alkoholu a stejně jako Gubin i Rumunka po nehodě tvrdila, že si nic nepamatuje, což znalci vyloučili.

Odvolací soud nyní Pavlovové potvrdil trest 4,5 roku a osmiletý zákaz řízení. Advokát Tomáš David tak neuspěl s návrhem, aby byl jeho klientce uložen podmíněný trest. Podle předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Věry Trojanové je sice pravda, že chodci nemají na přechodu absolutní přednost, jde však pouze o případy, kdy bezprostředně vstoupí před rozjeté vozidlo. To se podle ní nestalo. Trest pro Pavlovovou, která se v minulosti dopustila již několika dopravních přestupků, tak nepovažuje za nepřiměřeně přísný.

Zraněná žena po Pavlovové požadovala 1,3 milionu korun za nemajetkovou újmu a bolestné. Příbuzní zemřelé ženy, která byla matkou nezletilého syna, se domáhali 15,5 milionu. Obhájce obžalované ale v létě u obvodního soudu uvedl, že se všemi uzavřela Pavlovová mimosoudní dohodu, podle které jim dohromady zaplatí tři miliony korun.