Žalobkyně, která pustila z vazby Rusa obviněného ze smrti turistky v Praze, dostane výtku

Události: Žalobkyně, která pustila z vazby Olega Gubina, dostane výtku (zdroj: ČT24)

Písemnou výtku obdržela státní zástupkyně Zuzana Falberová, která umožnila propuštění Rusa Olega Gubina z vazby. Ten je v Česku obžalován za to, že v Praze na Nový rok v opilosti srazil a usmrtil 26letou turistku. Když se dostal z cely, z republiky odjel, podle svého advokáta do Ruska.

„Státní zástupkyni jsem udělil písemnou výtku pro pochybení spočívající v nesprávném vyhodnocení závažnosti jednotlivých zjištěných skutečností významných pro rozhodnutí o vazbě, zejména pokud šlo o státní příslušnost obviněného,“ řekl ČT Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2.

„Toto pochybení nedosáhlo intenzity kárného provinění, pro něž by bylo nutné podat kárnou žalobu, věc je tedy takto uzavřena,“ dodal Svoboda.

Žalobkyně pochybila i podle prověrky Městského státního zastupitelství v Praze, které však ponechalo potrestání na jejím nadřízeném. Žádné kroky nepodniklo ani ministerstvo spravedlnosti, potvrdila mluvčí resortu Adéla Šírková. Falberová tak kárné žalobě nejspíš čelit nebude.

Pro žalobkyni byly při rozhodování nejdůležitější poskytnuté záruky – tedy milionová kauce, slib, že Gubin odškodní rodinu oběti, a jeho údajný vztah k Česku. Podle ní nic nenasvědčovalo tomu, že by se Gubin chystal utéct.

„On chtěl žít v EU, měl tu bydliště, manželku s malým dítětem, měl tu kancelář, ze které podnikal, byla to pobočka litevské kanceláře. A já jsem mu uvěřila,“ vysvětlovala v dubnu státní zástupkyně Zuzana Falberová. 

Rus šel po nehodě do vazby, žalobkyně vzápětí navrhla jeho propuštění

Nehoda se stala v noci 1. ledna na rohu Myslíkovy a Spálené ulice v Praze. Ruský občan Oleg Gubin srazil svým mercedesem 26letou Kolumbijku. Po střetu nadýchal přes dvě promile alkoholu. Žena i přes pokusy o oživení zemřela na místě.

Muž putoval do vazby, soud ho ale obratem propustil na svobodu poté, co řidič složil milionovou kauci a písemně slíbil, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání. České území tak mohl opustit jen s předchozím souhlasem orgánů činných v trestním řízení.

Nehoda ve Spálené ulici na Nový rok
Zdroj: ČT24

Na konci února se ale probačnímu úředníkovi přestal hlásit a počátkem dubna nepřišel ani k novému vazebnímu zasedání. Jeho advokát Leonid Kušnarenko tehdy uvedl, že je v Rusku, zřejmě v Moskvě, kam prý odjel z osobních důvodů. Advokát dodal, že neví, zda se obžalovaný vrátí do Česka. Případem se nyní zabývá Městský soud v Praze.

„Lze předpokládat, že obviněný své jednání už předvídal, že ho plánoval. Poté, co zjistil, že mu hrozí relativně vysoký trest odnětí svobody a zjistil, že jsou proti němu velmi silné důkazy, se rozhodl, že se bude trestnímu řízení vyhýbat tím, že uprchne,“ řekl v dubnu státní zástupce Kamil Švec.

Počátkem dubna proto Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodl, že na muže vydá zatykač. Soud by se měl konat bez ohledu na to, zda se řidič najde, nebo ne. Pokud ho policie nevypátrá, bude Rus souzen jako uprchlý. Rusko své občany ke stíhání do jiné země nevydává.