O zdraví prezidenta se má v omezené míře informovat, shodli se tři lékaři působící v politice

Události, komentáře: Nemocnice zveřejnila zprávu o zdravotním stavu prezidenta (zdroj: ČT24)

Ústřední vojenská nemocnice ve čtvrtek zveřejnila zprávu o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Podle ní se tam léčil pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Zatímco třeba v USA je běžné, že voliči znají podrobnosti o zdravotním stavu hlavy státu, jiným prezidentům se podařilo své zdravotní komplikace v úřadu utajit. Hosté Událostí, komentářů se shodovali, že je nutné vyvažovat veřejný zájem a právo na soukromí prezidenta.

„Samozřejmě, že je v zájmu veřejnosti, aby byla do určité míry informována o zdravotním stavu v případě, když zde vznikají nějaké pochybnosti. Myslím si, že není dobré, když veřejnost a občané vidí, že prezident nebo ústavní činitel – a u prezidenta to samozřejmě hraje velkou roli – je v nějakém stavu a nemají informaci, jestli je nebo není schopen vykonávat funkci,“ uvedl senátor a lékař Marek Hilšer, který se s Milošem Zemanem utkal v prezidentské volbě. 

Hilšer se ale nekloní k tomu, aby byly zveřejňovány detailní lékařské zprávy: „Informace pro veřejnost by měly být tak podrobné, aby nevznikaly pochybnosti. Aby bylo jasné, co se s prezidentem děje a aby bylo jasné, že je schopen vykonávat svou funkci. Samozřejmě je to těžké nějakým způsobem nadefinovat, protože biologie je velice složitá věc. Tak jako pilot nemůže řídit letadlo, když nevidí, tak prezident může být dobrým prezidentem, i když má 12 dioptrií.“

Schopnost vykonávat funkci

Lékař a poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) ve vysílání upozorňoval, že zrovna v případě prezidenta je problém komplikovaný. „Pochopitelně je třeba chránit informace o pacientovi a je určitý etický rámec, který musí každý lékař splňovat. Na druhou stranu: pokud ten člověk je v takovém zdravotní situaci, že to ohrožuje činnosti, které provádí a to ohrožení by mohlo vést k poškození dalších lidí, tak pak ta informace má být zřejmá,“ domnívá se Válek. 

Uvedl příklad pacienta s epilepsií: „Pokud je řidičem z povolání, pak ten epileptický záchvat může ohrozit jeho pasažéry, dělá-li řidiče autobusu. Tu informaci by měl vědět zaměstnavatel. A v případě prezidenta je ta situace složitá v tom ohledu, protože jeho zaměstnavatelem je celý národ.“ 

Lékař a senátor zvolený za ANO Petr Koliba podotkl, že podobná situace není v Česku legislativně upravena: „To, že informoval veřejnost o kontrole v nemocnici a dal svolení ke zveřejnění dokumentace, je v pořádku. I když uvedl, že by to měla být kompletní zdravotní dokumentace, tak já si myslím, že ty závěry jsou pro veřejnost dostačující.“ 

Podle něj by teoreticky mohla nastat situace, kdy by prezident výkon své funkce nezvládal, což ale rozhodně není aktuální případ Miloše Zemana: „Pokud by nastaly takové okolnosti, které by ho omezily třeba ve schopnosti se podepsat nebo v duševních schopnostech – vlastně vykonávat tu funkci – tak si myslím, že by nastala situace, kdy by bylo třeba zakročit. Ale v současné době taková situace není, ani cukrovka ani neuropatie není onemocnění, které by mu překáželo ve výkonu jeho funkce,“ dodal Koliba. 

Prezident Zeman za dva roky zhubl 20 kilogramů

Prezident tento týden avizoval, že nemocnice zveřejní jeho kompletní zdravotní dokumentaci. Nemocnice později upřesnila, že ke zdravotnímu stavu prezidenta vydá vyjádření. Na webu ve čtvrtek zveřejnila shrnutí k Zemanovu pobytu a zároveň podrobnou zprávu o ambulantním vyšetření, které prezident podstoupil 24. září.

Podle vyjádření nemocnice byl prezident při pobytu i v dalších dnech léčen pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou, a postižení nervů. Důsledkem je podle lékařů porucha chůze i stoje, které vyžadují oporu. 

„Byla zahájena komplexní léčba zaměřená na nácvik stereotypů chůze a stoje, doplněná dalšími rehabilitačními procedurami. Rovněž proběhla aplikace intenzifikované výživy, a to i nitrožilně. Jejím cílem je podpořit rekonstituci svalové hmoty a ovlivnit narušenou funkci nervových vláken na periferii dolních končetin,“ uvedla nemocnice na webu. 

V lékařské zprávě se rovněž uvádí, že Zeman za dva roky zhubl 20 kilogramů a trpí nechutenstvím. Lékaři objevili také známky dehydratace. Prezident si podle nemocnice stěžuje na nestabilní chůzi a v poslední době má sklon k nižšímu krevnímu tlaku. Laboratorní hodnoty, včetně hladiny krevního cukru a dalších parametrů hodnotících diabetes mellitus, jsou podle nemocnice v normě. 

Po ukončení prezidentova pobytu střešovická nemocnice uvedla, že Zeman byl v neděli v dobré kondici a nepodstoupil žádný zákrok. Jeho mluvčí pobyt zdůvodnil přípravou na státní svátek 28. října, při kterém chce být prezident „absolutně fit“.