Sněmovna schválila zákon, který má omezit politické trafiky. Podle ODS je norma zbytečná

Události: Nominační zákon prošel ve sněmovně třetím čtením (zdroj: ČT24)

Poslanci v pátek ve třetím čtení schválili pravidla pro výběr kandidátů do orgánů státních firem, což by mělo omezit takzvané politické trafiky. Kandidáti by měli nově procházet hodnocením před vládním výborem. Ministr ale nakonec stejně bude moci rozhodnout jinak. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura proto mluvil o tom, že je norma zbytečná a platí pro ni přísloví o vlku, který se nažral, a koza zůstala celá.

Podle nominačního zákona budou nově uchazeči o působení v orgánech státních firem procházet až na výjimky ministerským výběrovým řízením a všichni hodnocením před vládním výborem. Jeho postavení ale bude pouze poradní. Ministr bude moci rozhodnout jinak, i když postoj bude muset v tom případě zdůvodnit.

Poslanec Tomáš Martínek (Piráti) navrhoval, aby byl návrh nominačního výboru pro ministra povinný, sněmovna ale o jeho pozměňovacím návrhu nehlasovala. Poslanci totiž schválili jinou širší úpravu. Poslankyně ANO Jana Pastuchová pak neprosadila, aby se při obsazování výběrových komisí a výboru muselo přihlížet k vyrovnanému zastoupení žen a mužů.

Schválený širší pozměňovací návrh, který obsahuje i uzákonění požadavků na kandidáty, podala skupina poslanců ANO, Pirátů a lidovců v čele s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Výbor by měl zcela odmítnout kandidáty, kteří  by podmínky nesplňovali. Patřila by k nim trestní bezúhonnost a v některých případech bezpečnostní prověrka. 

„Zákon je posunem k lepšímu,“ komentovala vládní návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). „My jsme tento návrh podpořili, protože vnímáme potřebu občanů, kteří volají po určité transparentnosti obsazování míst ve státních a polostátních podnicích,“ konstatoval místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Zákon se bude týkat i Budvaru nebo Správy železniční dopravní cesty

Naopak pravicová opozice nešetřila kritikou. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury je norma zbytečná a platí pro ni přísloví o vlku, který se nažral, a koza zůstala celá. Výběr lidí do orgánů státních firem se podle Stanjury proti současnosti nezmění, ministr navíc získá alibi, když v případě selhání jmenovaného kandidáta přenese odpovědnost na nominační výbor.

„V této podobě, jak ho vláda předložila, je to jenom formální alibi pro vládu, aby tvrdila, že budou výběrová řízení,“ přidal se s kritikou šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Pro předlohu nakonec hlasovalo 119 ze 172 přítomných poslanců, proti byli jen tři. Nominační zákon se bude týkat společností, v nichž má stát majetkovou účast, státních podniků, národního podniku Budějovický Budvar a Správy železniční dopravní cesty.

Sněmovna odmítla Martínkův návrh, podle kterého by se norma vztahovala také na zdravotní pojišťovny.