Není čas pro sólovou diplomacii. Česko musí při jednání o brexitu držet jednotu, shodují se politici

Události, komentáře: Česko a vyjednávání o brexitu (zdroj: ČT24)

Česko by se nemělo pouštět do samostatného jednání s Velkou Británií ve věci brexitu a narušovat jednotu evropské sedmadvacítky. Shodují se na tom politici vládních i opozičních stran. Podle poslance ANO Jaroslava Bžocha je navíc tím, kdo musí jednat, jedině Londýn, nikdo jiný za něj kompromisní dohodu navrhnout nemůže. Europoslanec ze STAN Stanislav Polčák míní, že je zásadní jednota zbylých států EU a také podpora Irska.

Jednání o odchodu Velké Británie z Evropské unie zdaleka nejsou u konce a nikdo zatím nedokáže odhadnout, co se bude dít za měsíc – tedy v době, kdy budou zbývat poslední dny do aktuálně platného termínu brexitu.

Britský premiér Boris Johnson stále trvá na tom, že nepřipadá v úvahu odklad brexitu za 31. říjen. Podle místopředsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslava Bžocha (ANO) ale zní čím dál méně přesvědčivě. „Já si osobně myslím, že Boris Johnson, i když ukazuje neustále ramena, vzhledem k tomu, že není žádná dohoda, bude odklad do ledna 2020,“ řekl Bžoch v Událostech, komentářích.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) dodal, že pouze doufá, že je na britské straně ještě touha vyjednávat – možná však marně. „Doposud nevíme, jaký je plán premiéra Johnsona. Bohužel mám pocit, že vláda premiéra Johnsona odpočítává dny, aby dosáhla tvrdého brexitu,“ uvedl.

Zároveň připomněl, že i případná žádost o další odklad se může zkomplikovat. Stačí totiž odpor jediného státu EU a termín už zůstane neměnný. Podle Polčáka je dokonce možné, že k něčemu takovému Johnson směřuje a pokouší se s některým státem zablokování brexitu dohodnout.

„Myslím, že je možné, že takové jednání probíhá. Proto šlo sdělení EU členským státům stran separátního vyjednávání s britskou vládou,“ upozornil Polčák. Věří však, že nakonec žádný stát Borisi Johnsonovi takto na ruku nepůjde. „Pevně věřím, že se tak nestane. Že pocit boje všech za jednoho – v případě Irska – ale i pocit společenství převládne,“ dodal.

Britské ministerstvo pro brexit vydalo na počátku týdne u příležitosti jednání ministra Stevea Barclayho s českým ministrem vnitra Janem Hamáčkem a dalšími politiky sérii tweetů zaměřených na Českou republiku. Upozornilo jimi na rozsah česko-britského obchodu se vzkazem, že „dobrá brexitová dohoda je v zájmu všech“.

Čeští politici se ale nedomnívají, že by se mělo Česko do dění kolem brexitu míchat nad rámec svého angažmá v EU. Podle Jaroslava Bžocha ostatně ani není jak. „Nedokážu říct, co bychom mohli nabídnout. Britská strana málokdy přijde s tím, co by si představovala, a spíše hází celou dohodu pod stůl. V tom vidím největší problém. My se můžeme zapojit do dialogu, povzbudit britskou vládu, aby začala jednat, ale těžko můžeme vymyslet kompromisní návrh za ně,“ poukázal.

Podle Polčáka by to bylo i kontraproduktivní. „Držet jednotu je základní předpoklad – držet jednotu 27 v základních parametrech. Musíme chránit práva občanů EU, kteří žijí na britských ostrovech, a neměli bychom opouštět Iry,“ zdůraznil.