Při pátrání po pohřešovaných pomáhá i neziskový spolek Czech SAR Team

Při pátrání po pohřešovaných se v terénu většinou pohybují policisté a hasiči v tmavých uniformách. Od letoška je mezi nimi možné zahlédnout také dobrovolné záchranáře v červeném s nápisem Czech SAR Team na zádech. Neziskový spolek pomáhá složkám integrovaného záchranného systému od května. Za tu dobu vyjížděli třináctkrát.

Naposled zasahovali minulý víkend při pátrání po ztraceném seniorovi na Třinecku. Členové pátracího týmu zrovna cvičně zasahovali s dobrovolnými hasiči u Vsetína. Poté jeli zhruba dvě stě kilometrů a ve špatně přístupném terénu hledali muže několik hodin. Informace o pátrání se k nim dostala díky výzvě na sociální síti, kterou šířila vnučka pohřešovaného.

„Na Třinecko jsme vyjeli hned po skončení cvičení, zhruba kolem půlnoci. Na místě jsme pátrali přes dvě hodiny, pána se nám bohužel nepodařilo najít. Práci nám ztěžoval velmi těžko přístupný terén a to, že byla noc,“ uvedl pro Českou televizi koordinátor SAR týmu Daniel Karták. Policisté našli muže ve spolupráci s hasiči druhý den ráno.

Vnučka pohřešovaného na sociální síti členům pátracího týmu psala: „Moc vám všem děkuju při hledání dědy. Byli jste skvělí, škoda, že jsem o vás nevěděla dřív. Byli jste dobře organizování a vybavení. Určitě vás doporučím, kdyby byl někdo v nouzi jako my.“ I přes úsilí všech zúčastněných však muž po náročné noci venku zemřel.

Většina členů týmu jsou bývalí policisté či záchranáři

Dobrovolných pátracích týmů je v Česku několik, Czech SAR Team je ale v současnosti největší. Spolek byl založený počátkem letošního roku a spolupracuje s ním zhruba šedesát dobrovolníků s vlastními čtyřkolkami. Někteří jsou aktivní nebo bývalí příslušníci policistů, záchranářů, hasičů nebo vojáků. Jejich hlavní náplní je pátrání po pohřešovaných.

Zasahovali už také u případu, kde převáželi náročným terénem záchranáře k raněnému, nebo pomáhali soukromé záchranné službě s transportem nadměrného pacienta.

Všichni členové týmu mají minimálně základní kurz první pomoci, vyplatilo se jim to už několikrát nejen při hledání pohřešovaných. „Na začátku září jeden z našich členů při kondiční jízdě nečekaně zasahoval u dopravní nehody bez zranění, pouze se šokem řidiče. Zajistil přivolání složek IZS a postaral se o řidiče v šoku,“ doplnil Karták.

Do budoucna by se chtěli stát jednou ze složek Integrovaného záchranného systému (IZS). „Czech SAR team by se jistě mohl stát velmi platným členem složek IZS, které se na událostech tohoto typu podílejí,“ uvedl pro Českou televizi velitel vsetínských hasičů Bogdan Bocek, který se víkendového cvičení účastnil jako pozorovatel. Je ale podle něj nutné mít pevně daná pravidla, která se při takových zásazích dodržují, protože bývají organizačně velmi náročné.