Červená zelená vlna. Inteligentní semafory brzdí dopravu ve Vysokém Mýtě

Semafory ve Vysokém Mýtě brzdí dopravu (zdroj: ČT24)

Nové inteligentní semafory na pěti křižovatkách a dvou přechodech pro chodce ve Vysokém Mýtě měly zrychlit dopravu v přetíženém městě. Zatím ale silnice naopak zahušťují a dopravní situaci komplikují. Město dlouhodobě trpí pod náporem tranzitního provozu na silnici první třídy I/35.

V průměru o čtvrt hodiny se řidičům protahuje průjezd Vysokým Mýtem. Mohou za něj kolony, které se tvoří zejména v čase dopravní špičky. Na zdržení jsou motoristé zvyklí, denně vytíženým městem projede dvaadvacet tisíc aut. Silnici využívají jako alternativní cestu z východu Čech na Moravu, zejména poté, co začaly opravy dálnice D1.

Místo aby nová světelná signalizace průjezd usnadnila, brzdí ho nyní ještě více. Nefunguje totiž takzvaná zelená vlna, díky které by řidiči měli Vysokým Mýtem projet plynule. „Jezdím tady třikrát čtyřikrát týdně a nikdy se mi ještě nestalo, abych to projel na tu zelenou vlnu, kterou říkají, že tady mají,“ popisuje své zkušenosti jeden z řidičů.

Původně semafory řídily jednu křižovatku a jeden přechod. Doprava ale nebyla dost přehledná a provoz brzdila auta, která se na hlavní tah tlačila z vedlejších ulic. Nyní proto provoz na frekventované komunikaci regulují hned na pěti křižovatkách a dvou přechodech.

Radnice semafory hájí

Investici ve výši osmnácti milionů korun radnice i společnost, která semafory instalovala, obhajují. „Zvýšila se možnost občanů města překonat silnici v příčném směru a zvýšila se bezpečnost zejména chodců,“ uvádí starosta města František Jiraský (nez.).

„Kolony se po instalaci inteligentních křižovatek vytvářejí před městem a neterorizují ve městě žijící obyvatele,“ doplňuje mluvčí společnosti AŽD Praha, která signalizaci dodala. Semafory zatím fungují ve zkušebním provozu, během září město nechá prodloužit interval zelené na hlavním tahu, aby zlepšilo propustnost tranzitní dopravy.

Situaci ale zásadně zlepší až výstavba dálnice D35, která v Pardubickém kraji povede z Opatovic nad Labem na Litomyšl a vytvoří obchvat Vysokého Mýta. Pro úsek kolem tohoto města ale ještě není vydáno územní rozhodnutí a stát se teprve chystá jednat o výkupech s vlastníky pozemků.