Neděle přinese bouřky, v pondělí teploty spadnou o deset stupňů

V závěru posledního prázdninového týdne ustoupí tropické teploty a vystřídají je bouřky s citelným ochlazením, místy teploty spadnou až o deset stupňů Celsia. Zároveň lze čekat vytrvalejší déšť. Z dlouhodobé prognózy vyplývá, že září by mělo být teplotně nadprůměrné.

Bouřky se v neděli a v noci na pondělí mohou objevit na většině území, aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) neplatí jen pro západní a jihozápadní cíp republiky. Zatímco sobotní teploty vystoupají až na 32 stupňů Celsia a v neděli bude ještě o stupeň tepleji, v pondělí teploměry v Čechách ukážou maximálně 16 až 21 stupňů.

„O víkendu k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu až jihozápadu, v neděli během dne začne počasí u nás ovlivňovat od západu studená fronta,“ uvedli meteorologové.

Nejtepleji bude o víkendu na jihu Moravy a také v Polabí. Do Čech v neděli dorazí bouřky už odpoledne či večer, na Moravu a do Slezska večer nebo v noci. Ojedinele při nich může napřšet kolem čtyřiceti milimetrů vody. „Bouřky budou postupně přecházet do trvalejších srážek ve východní polovině území,“ dodal ČHMÚ.

Nadprůměrné září

Přestože se v úvodu prvního školního měsíce ochladí, celkově by září mělo být teplotně nadprůměrné. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který v sobotu ČHMÚ zveřejnil. Pršet bude zhruba stejně, jak v tomto období bývá dlouhodobě zvykem. Nejvíce srážek by mělo spadnout v příštím týdnu a v týdnu od 16. září.

„Po extrémně teplém posledním srpnovém týdnu nastane u nás začátkem září výrazný zlom v počasí. Průměrné týdenní teploty by se i tak měly v následujících týdnech pohybovat kolem hodnot běžných pro danou roční dobu, případně mohou být mírně nad dlouhodobými průměry,“ předpovídají meteorologové v měsíční prognóze.

Dlouhodobá průměrná teplota v nadcházejících čtyřech týdnech je 13,3 stupně Celsia. Nejchladnější zářijové dny zažili Češi v roce 1996, kdy rtuť teploměrů vystoupala v průměru pouze k deseti stupňům. Naopak nejtepleji bylo o tři roky později s průměrnou teplotou 16,7 stupně.