Slabý premiér, dvojvládí a ponížení ČSSD jako hobby prezidenta, hodnotí krizi Petr Fiala

Petr Fiala hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ve sporu o ministra kultury nešlo o kulturu, ale o to, aby prezident Miloš Zeman ponížil ČSSD a ukázal premiéru Andreji Babišovi, kdo je skutečným pánem. Tak rozumí vládní krizi předseda ODS Petr Fiala. „Dnes je ta situace taková, že tu máme fakticky jistý typ dvojvládí, kdy o tom, kdo bude ve vládě, rozhoduje nejenom premiér a koaliční strany, které tvoří vládu, ale také prezident, který na to nemá mít žádný nárok,“ pokračuje Fiala, který byl hostem Interview ČT24.

Vleklá vládní krize skončila tento týden, když se ministrem kultury stal sociální demokrat Lubomír Zaorálek. Toho si vybrala ČSSD poté, co prezident Zeman odmítl jmenovat jejího místopředsedu Michala Šmardu a ten se nakonec nominace vzdal.

„Když byl pan ministr Zaorálek jmenován, tak jsem si řekl: konečně, všichni si můžeme oddechnout a můžeme se začít bavit o normálních věcech, protože to bylo ostudné, že se tu tři měsíce řešila tak banální záležitost, jako je výměna jednoho ministra,“ říká Petr Fiala.

„Šlo o kulturu? Určitě ne“

Podle něj však měla vládní krize jiné důvody, než je dění na jednom ministerstvu. „Položme si otázku, o co tam šlo. Šlo o kulturu? Určitě nešlo o kulturu. Šlo o nějaké programové záležitosti? Nešlo o programové záležitosti. Šlo o ponížení ČSSD ze strany prezidenta, nepochybně, to je jeho hobby, ale to podle mne nebylo podstatné,“ uvažuje.

„Podstatné bylo, že prezident Zeman využil situace a ukázal Andreji Babišovi, kdo je tady skutečným pánem, ukázal sílu. A Andrej Babiš se ukázal nejen jako neschopný, ale neuvěřitelně slabý premiér. A dnes je ta situace taková, že tu máme fakticky jistý typ dvojvládí, kdy o tom, kdo bude ve vládě, rozhoduje nejenom premiér a koaliční strany, které tvoří vládu, ale také prezident, který na to nemá mít žádný nárok,“ pokračuje Fiala.

Předseda ODS varuje, že vyústění sporu o ministra kultury může mít důsledky pro budoucnost. „Najednou se stalo to, že prezident rozhoduje o tom, kdo nebude nebo bude ve vládě. Nejhorší na tom je, že to vytváří nějaký politický precedent,“ uvedl.

„A je to v důsledku pouze o jediné věci, že Andrej Babiš se svými osobními problémy a komplikacemi se stal zcela závislým na prezidentovi. Na prezidentovi a komunistech záleží, jestli Andrej Babiš bude premiér, a on chce být premiér mimo jiné proto, aby mohl alespoň nepřímo mít vliv na vyšetřování svých kauz,“ tvrdí Fiala.

Ústavní žaloba na prezidenta

V Interview ČT24 se Petr Fiala vyjádřil také k senátnímu návrhu ústavní žaloby na prezidenta Zemana, kterou by Poslanecká sněmovna měla projednat na konci září. Podle předsedy ODS podoba, kterou dali návrhu ústavní žaloby senátoři, není nejlepší.

„Řeší spoustu kauz dohromady a ukazuje v historické perspektivě prohřešky nebo domnělé prohřešky prezidenta Zemana. Osobně bych preferoval jednoskutkovou žalobu, která byla také ve hře v Senátu a která se týkala pouze kauzy ministra kultury. Myslím, že by to bylo snazší a čistší,“ uvedl k tomu. Fiala nicméně předpokládá, že poslanecký klub ODS i předloženou podobu ústavní žaloby spíše podpoří.

Vánoce 2020

Předseda občanských demokratů dále komentoval možné volební spojenectví středových a pravicových stran. Podle něj se ODS v současnosti snaží především srozumitelně sdělit voličům vlastní program. „Občanská demokratická strana a já osobně uděláme všechno pro to, aby hlasy demokratických voličů nepropadly a abychom přinesli změnu, a já jsem připraven být v čele této změny,“ prohlásil Fiala.

Jinak ale nechtěl případné spojenectví opozičních stran komentovat. „Jakým způsobem budeme postupovat, o tom bych zatím ještě mlčel, máme dost času. Řekl jsem i termín, jednám naprosto otevřeně, řekl jsem, že máme čas do Vánoc 2020, kdy musí být jasno, jakým způsobem kdo půjde do voleb,“ uvedl pouze.

Petr Fiala v pořadu Interview ČT24 mluvil také o vyloučení Václava Klause mladšího z ODS, nominaci Věry Jourové do Evropské komise nebo možnosti brexitu bez dohody. Celé video si lze přehrát v úvodu článku.