Trest pro stavbyvedoucího za pád mostu ve Vilémově neplatí. Rozsudek zrušil odvolací soud

Krajský soud v Hradci Králové zrušil původní rozsudek v případu tragického zřícení mostu ve Vilémově. Přápad vrací k novému projednání k havlíčkobrodskému okresnímu soudu. Ten loni v listopadu nepravomocně odsoudil stavbyvedoucího firmy Bögl & Krýsl Josefa Spoura ke čtyřem letům vězení a k zákazu činnosti. Současně tehdy soudkyně zprostila obžaloby zbylých devět obžalovaných. Proti rozhodnutí se tehdy odvolal stavbyvedoucí i státní zástupkyně.

Podrobnosti o rozhodnutí královéhradeckého soudu nechtěl jeho mluvčí Jan Kulhánek komentovat, protože rozhodnutí ještě nebylo doručeno všem účastníkům. U příslušné spisové značky je ale v justiční databázi uvedeno, že „rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání.“

Pod vilémovským mostem v září 2014 zemřeli čtyři dělníci, kteří pracovali na jeho opravě. Další dva muži se zranili. Podle soudkyně okresního soudu Hany Doubkové stavbyvedoucí Josef Spour o riziku zřícení věděl, ale nic proti němu neudělal. 

V případu bylo původně obžalováno celkem deset lidí. Mezi nimi i technický dozor, koordinátoři bezpečnosti práce a úřednice. Obviněni byli z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim podle obžaloby hrozilo vězení od tří do deseti let.

Státní zástupkyně požadovala pro šest z nich nepodmíněné tresty. Ostatním navrhla podmíněné tresty nebo zákaz činnosti. Prvoinstanční soud ale všechny kromě Spoura obžaloby zprostil.

Most starý devadesát let

Téměř devadesát let starý klenutý most ve Vilémově procházel rekonstrukcí při modernizaci silnice mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl.

Inspektorát práce už firmám Strabag, Bögl & Krýsl a koordinátorce bezpečnosti práce Marii Hubkové rozdal pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách mostu. Společnost Bögl & Krýsl neuspěla se stížností proti 650tisícové pokutě ani u Ústavního soudu.