Mokrá sobota uprostřed léta. Víkendové teploty sotva přesáhnou pětadvacet stupňů

Letní sezona je na přelomu července a srpna na svém vrcholu, ale ideální prázdninové počasí si dává přestávku. První srpnový víkend totiž bude spíš deštivý a ani rtutě teploměrů nehodlají atakovat dosavadní rekordy – teploty se mají pohybovat kolem pětadvaceti stupňů. Oteplení přinese až první půle nového týdne.

Počasí v Česku v prvních srpnových dnech ovlivňuje brázda nižšího tlaku vzduchu od severovýchodu a už během pátku přinesla oproti předchozím horkým dnům nižší teploty mezi třiadvaceti a pětadvaceti stupni včetně očekávaných srážek.

V podobném duchu se ponese i počasí během víkendu. V sobotu meteorologové očekávají oblačnou až zataženou oblohu s přeháňkami či bouřkami na většině území republiky a denní maxima se mají pohybovat jen mezi dvaceti a čtyřiadvaceti stupni; na horách může být pouhých patnáct.

V neděli pak rtutě teploměrů poskočí jen nepatrně, očekává se dvaadvacet až šestadvacet stupňů s polojasnou či oblačnou oblohou a ráno se dokonce místy mohou tvořit mlhy typické spíš pro začínající podzim.

Studená fronta uprostřed týdne

Nastavený trend mírně rostoucích teplot bude pokračovat i v první polovině týdne. V pondělí má být mezi čtyřiadvaceti a osmadvaceti stupni, v úterý se mohou teploty dostat na třicítku a stejně tak i ve středu. Stále se ale očekávají srážky – přeháňky či ojedinělé bouřky.

Uprostřed týdne by se nad české území měla dostat k východu postupující studená fronta, která teploty znovu pošle mezi dvacet a pětadvacet stupňů.  

Výhled na následující týden
Zdroj: ČT