Na církevní centrum pro oběti pohlavního zneužití se obrátilo už 50 lidí. Většina ze zvědavosti

Přes desítku telefonátů a zhruba čtyři desítky e-mailů vyřídilo v prvních třech měsících fungování církevní centrum pro oběti pohlavního zneužití. Podle České biskupské konference tvořily oběti jen asi patnáct procent, zbytek se chtěl pouze informovat nebo vyzkoušet, jak služba funguje. Na centrum, které funguje od začátku května, se obrací zhruba stejný počet žen i mužů.

„Žádná z obětí nechtěla pachatele jmenovat. Zatím se tak nestal případ, kdy by zneužitý označil konkrétního představitele,“ říká Daniel Chytil z odboru církevních dat a analýz České biskupské konference.

Za první tři měsíce fungování centra se na něj podle Chytila obrátilo asi padesát lidí, přímých obětí sexuálního zneužívání někým z církve z nich bylo pouze patnáct procent. „V jednom případě se na nás obrátil i člověk, který byl zneužitý někým mimo církev,“ doplňuje Chytil.

Mnohé dotazy centrum pouze testovaly

„Několik lidí, kteří nás kontaktovali, se chtělo pouze informovat, aniž by byli obětí zneužívání,“ říká Chytil. „Velká část dotazů si nás pak chtěla vyzkoušet. Tvrdili, že jsou oběti, a pak uvedli, že šlo jen o test,“ pokračuje.

Odborníci z centra podle Chytila u každého z dotazů nejprve zjišťují, co daný člověk potřebuje a jaký druh pomoci by pro něj byl nejvhodnější. „Následně mu případně poskytnou kontakt na psychologickou, terapeutickou či právní pomoc,“ vysvětluje Chytil. „Ve dvou případech máme zpětnou vazbu, že oběť navázala s psychology dlouhodobou spolupráci,“ dodává Chytil.

Pokud by došlo k tomu, že by oběť označila konkrétního pachatele z řad církevních představitelů, pak by podle Chytila pracovníci centra kontaktovali nadřízeného v příslušné diecéze či řádu a zahájili šetření.

  • Lidé se mohou obracet na linku 731 633 675 každý čtvrtek od devíti do sedmnácti hodin.  
  • Dotazy mohou také zasílat e-mailem nebo prostřednictvím webového formuláře.

V současnosti na dotazy v centru odpovídají celkem tři odborníci. Jejich tým by se ale mohl podle Chytila v budoucnosti dál rozšiřovat.

Centrum zřídila Česká biskupská konference společně s konferencemi vyšších řeholních představených, jeho provoz se spustil prvního května 2019.