Benzín místo nafty a auto je nepojízdné. Benzínka sice chybu přiznala, je ale ochotna uhradit jen část opravy

Benzín místo nafty a auto je nepojízdné (zdroj: ČT24)

Pracovník jedné z čerpacích stanic v Opavě natankoval zákazníkovi do auta omylem benzín místo nafty. Benzínka chybu přiznala, nechce ovšem zaplatit plnou cenu opravy. Nabídla jen zhruba třetinovou kompenzaci. S tím ovšem poškozený nesouhlasí. K události došlo letos v lednu, od té doby je automobil nepojízdný.

Patrik Fajmon měl auto po generálce, vyměněné všechny provozní kapaliny. Vůz byl podle něj ve stoprocentním stavu, připravený na celou sezonu. Jenže posléze mu na pumpě obsluha načerpala místo nafty benzín. Fajmon ujel několik kilometrů, než došlo k poruše motoru.

Čerpací stanice vinu přiznala. Šestnáct let starý vůz byl převezen do autorizovaného servisu, kde mechanici vyčíslili opravu na 90 tisíc. Tolik ale benzínka platit nechce.

„Problém je v tom, že nové díly do vozidla tohoto typu a stáří by byly dražší, než je celková zůstatková cena vozidla,“ vysvětluje provozní čerpacích stanic Stanislava Štenclová. „Nabídli mi 34 tisíc. O ničem jiném se se mnou nebavili,“ tvrdí Fajmon.

Podle pojišťovny se posuzuje, zda je oprava účelná

Podle mluvčí Asociace pojišťoven Veroniky Exnerové se u podobných případů vždy posuzuje to, zda byla oprava auta účelná a nějakým způsobem nepřekročila jeho hodnotu. Pak se totiž jedná o takzvanou totální škodu a místo opravy si má poškozený pořídit auto nové, srovnatelné kvality. Pokud trvá na opravě, musí ji sehnat levněji.

„Pokud se motorista obrátí na nějaký nezávislý servis s nižšími sazbami práce a ten mu dokáže díly pro motor, popřípadě celý motor sehnat někde na vrakovišti, tak se náklady na opravu skutečně mohou pohybovat pod obvyklou cenou vozidla,“ konstatuje advokát Lukáš Fládr.

Podobné spory ale můžou skončit i u soudů. Cenu vozidla i náklady na opravu pak určuje znalecký posudek.

Vydáno pod