Prodloužený víkend: Lístky na vlaky mizí, dopravci budou posilovat některé spoje

Na začátek a konec červencového prodlouženého víkendu chystají železniční dopravci posilové vozy. RegioJet posílí hlavně čtvrteční vlaky na Slovensko, České dráhy naopak ty, které pojedou v neděli do velkých měst. U Leo Expressu se cestující posílení nedočkají.

Lidé, kteří si zatím nerezervovali jízdenku na čtvrtek a neděli, tedy nejexponovanější dny prodlouženého víkendu, už příliš času nemají. Téměř vyprodané jsou zejména spoje na trase z Prahy do Ostravy a dále do Košic. Volná místa ve vlacích Praha–Brno ještě zbývají, ale rychle mizí.

„Teoreticky se u nás o problém jedná, klíčový však byl začátek prázdnin. Přidání spojů jako takových v plánu nemáme a spíše chystáme rozšiřovat řazení vlaků. To se odvíjí od počtu rezervací, pokud ty budou vyprodané, přidáme další vozy,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Dráhy se budou složení svých vlaků snažit přizpůsobit hlavně nedělnímu náporu. „Zvýšený zájem o lístky spíše čekáme na konci víkendu. Hodně lidí si totiž vzalo volno a spojilo ho právě s prodlouženým víkendem. Budou se tedy vracet po prázdninách, na které se vydali už minulý týden,“ doplnil Šťáhlavský.

Patnáct vozů na Slovensko

RegioJet posiluje hlavně spoje mířící na Slovensko. „Zájem o cesty na Slovensko je tradičně velký. Soupravy do Košic, které vypravujeme, patří k těm nejvíc vyprodávaným spojům. Proto také vlaky na této trati mají až patnáct vozů a patří u nás k těm nejdelším. I tyto linky hodláme posílit a jinak tomu nebude ani o tomto prodlouženém víkendu,“ sdělil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Dodal, že dopravce sleduje zaplněnost spojů a průběžně přidává posilové vozy. „Jsme schopni krátce před odjezdem vlaku nasadit do prodeje další kapacitu. Pokud máme k dispozici dostatek vozů, tak nasadíme všechno, abychom uspokojili zvýšenou poptávku,“ slíbil Ondrůj.

Leo Express beze změny

Naprosto odlišný postoj naopak zastávají u Leo Expressu, který má jen pět jednotek, takže nemá čím spoje posílit. „Neplánujeme navyšování kapacity spojů. Cestujícím doporučujeme, aby si jízdenky zakoupili s dostatečným předstihem. U našeho dopravce je to možné až půl roku dopředu,“ doporučil mluvčí dopravce Emil Sedlařík.

Letos připadá jeden ze dvou červencových svátečních dnů na sobotu, volno tedy bude od pátku do pondělí. Podobně jako silniční dopravu komplikují i tu železniční různé opravy, kvůli kterým vyhlásila Správa železniční dopravní cesty řadu výluk. Cestující vlakem nedojedou například z Prahy do Mladé Boleslavi, z Hradce Králové do Týniště nad Orlicí nebo ze Šternberka do Uničova.