Začátek prázdnin bude v Česku horký, pak přijdou silné bouřky, varují meteorologové

Začátek letních prázdnin přinese zpočátku horké, v prvním červencovém týdnu pak spíše proměnlivé počasí. Po horké neděli a pondělí hrozí, že přijdou silné bouřky.

První prázdninový víkend přinese opět slunečné počasí a návrat tropických teplot. Zatímco v pátek by se měly teploty pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, o víkendu začnou zase šplhat vzhůru. Teplý vzduch z horké Evropy se na konci týdne dostane více na sever a také do Česka.

„V sobotu se začne obnovovat příliv teplého vzduchu od jihu, očekáváme teploty v rozmezí 26 až 30 stupňů Celsia. V Praze a okolí by se ale teplota mohla vyšplhat až k 31 stupňům,“ řekla meteoroložka České televize Jarina Sochorová.

V neděli pak přijdou velmi vysoké teploty nad 34 stupni Celsia. „Největší teplo bude pravděpodobně v Čechách, v Polabí by se teplota mohla dostat až k 38 stupňům, mohly by tak padat teplotní rekordy,“ dodala.

Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, ta platí v celé zemi od nedělního poledne. V Praze, ve středních a jižních Čechách, v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji a v částech Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje je výstraha dokonce s vysokým stupněm nebezpečí.

Předpověď počasí na poslední červnovou sobotu
Zdroj: ČT24

Na Moravě a ve Slezsku by v neděli mělo za slunečné oblohy být mezi 30 až 34 stupni. Odpoledne by se na západě mohla objevit oblačnost.

Vedro může znamenat velmi vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a více pít zejména neslazené nealkoholické nápoje. Je vhodné také omezit tělesnou zátěž, odpoledne nepobývat na přímém slunci a nenechávat děti a zvířata v zaparkovaných autech. Meteorologové varují, že vlivem velkého tepla mohou být poškozeny například koleje, což může způsobit problémy v dopravě.

Začátek prázdnin bude horký, pak přijdou silné bouřky (zdroj: ČT24)

Silné bouřky hrozí nepříjemnostmi

V prvním prázdninovém týdnu by pak měly být teploty kolísavé. „V pondělí vyvrcholí příliv teplého vzduchu, který ukončí studená fronta,“ dodala meteoroložka s tím, že v pondělí by se nejvyšší teploty měly přesunout na východní část republiky. Pak se však od západu objeví oblačnost. 

„Studená fronta přinese hodně oblačnosti, pravděpodobně i přeháňky a bouřky, které by mohly být ojediněle i velmi silné, tedy doprovázené nebezpečnými jevy,“ varovala Sochorová.

V úterý by mohl doznívat na jihu a východě Česka déšt, postupně se ale bude obloha projasňovat a odpolední teploty by se měly pohybovat mezi 24 a 29 stupni Celsia. Ve středu by mělo panovat příjemné letní počasí s teplotami kolem 25 stupňů Celsia.

V pátek pak meteorologové už opět očekávají více oblačnosti, stejně tak v sobotu, kdy by se mohly ve větší míře vyskytnout i přeháňky.

Předpověď počasí od neděle 30. června do úterý 2. července
Zdroj: ČT24

Velká vedra zasáhla Česko už v týdnu, středa byla zatím nejteplejším dnem roku. Padl také nový rekord pro měsíc červen, když v Doksanech na Litoměřicku naměřili 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší. Teplotní maxima pro 26. červen padla na více než 90 procentech stanic, které zaznamenávají teplotu alespoň tři desetiletí.