Benešová slibuje ústupky v zákoně o státních zástupcích. Týkají se složení komisí i účinnosti zákona

Události: Zákon o státních zástupcích (zdroj: ČT24)

Ministryně spravedlnosti slíbila ústupky ve svém návrhu změn pro vedoucí státní zástupce. Po kritice opozice, neziskových organizací i samotných žalobců chce Marie Benešová (za ANO) urychlit zavedení neodvolatelnosti nejvyššího státního zástupce a změnit složení komisí pro výběr vedoucích žalobců tak, aby většinu nejmenoval šéf resortu.

Protesty za nezávislou justici a za odstoupení ministryně Marie Benešové trvají už dva měsíce. „Pokouším se dělat věci tak, aby to bylo chápáno, abych vyhověla požadavkům i těch demonstrantů. Chápu i kontext doby, že to možná nebylo šťastné, že mě dávali zrovna teď do funkce, ale rozhodně jsem nikdy neměla za cíl ubližovat státním zástupcům,“ říká ministryně Benešová.

Na demonstracích zaznívá požadavek přijetí seznamu pojistek, který sepsalo seskupení nevládních organizací Rekonstrukce státu. Právě jeho zástupci přišli v úterý jednat s ministryní. „Hlavní požadavky jsou, abychom co nejrychleji udělali nezávislou justici a nečekali do roku 2022, tak jak navrhuje paní Benešová,“ vysvětluje zakladatel Rekonstrukce státu Pavel Franc.

Otazník ohledně nejvyššího zástupce

Ministryně minulý týden předložila návrh, podle kterého by mohli být vedoucí státní zástupci odvoláni jen rozhodnutím soudu na základě kárného provinění. Dnes může být nejvyšší žalobce vyměněn vládou kdykoli bez udání důvodu, opozice i demonstranti žádají rychlejší zavedení neodvolatelnosti. Ministryně v úterý navrhla červen roku 2020.

„Původně jsem dávala dlouhou lhůtu, nelíbí se to. No, tak dáme kratší lhůtu. Já s tím nemám problém,“ tvrdí Benešová. Franc má ale pochyby. „Nechce učinit nic proto, aby se během roku v tomto směru něco legislativně změnilo,“ říká.

Představitelům státních zástupců na ministerském návrhu nejvíc vadí složení výběrových komisí, které by nominovali vedoucí jednotlivých zastupitelství. Podle návrhu by ministr jmenoval většinu členů těchto komisí.

„To znamená, vybral by takového kandidáta a následně by jej rovněž jmenoval bez spolupůsobení soustavy státního zastupitelství. V tom já spatřuji zcela zásadní problém,“ myslí si vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Podle člena výkonného výboru Unie státních zástupců Ondřeje Šťastného „hrozí riziko politizace státního zastupitelství“.

Ministryně v úterý navrhla ústupek: klíčového pátého člena komise by vybíral předseda příslušného soudu. „Abych ho tedy nevolila já a nebyla bych podezírána, jak se tedy stalo,“ uzavírá Benešová.

Otazník zůstává u výběru nejvyššího státního zástupce. Při jeho nominaci by mohl ministr stále jmenovat většinu komise, protože je zároveň navrhovatelem. Špičky justice mají možnost do 19. července poslat k návrhu připomínky. Ministerstvo se k nim musí vyjádřit, pak může materiál poslat na vládu a do parlamentu.