Senátní obvody se už nemají měnit každé dva roky. Stát chystá i další volební změny

Události: Změna volebních pravidel (zdroj: ČT24)

Od příštího roku by měl být pevně stanovený termín pro volby do zastupitelstev a do Senátu. Nově se také zřejmě nebudou každé dva roky upravovat hranice jednotlivých senátních obvodů. Změnu ústavy a volebních zákonů už schválila vláda, nyní ji posoudí parlament.

K senátním a komunálním volbám v roce 1998 šli lidé v polovině listopadu. Loni, o dvacet let později, se volební místnosti při stejných volbách otevřely už začátkem října. Podle současných pravidel by se měl termín posouvat dál směrem k letním měsícům, ale tomu chce ministerstvo vnitra zabránit.

„Shoda napříč politickými stranami byla taková, aby se volby komunální, krajské a do jedné třetiny Senátu konaly v prvním celém říjnovém týdnu,“ řekl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Hranice senátních obvodů budou stálé

Další změna se týká senátních obvodů. Jejich hranice se pravidelně mění podle toho, jak v nich klesá nebo stoupá počet obyvatel. Nově mají být pevně dané. Už před rokem k tomu vládu vyzvala horní parlamentní komora, aby se zajistila větší stálost obvodů.

  • Česko je rozděleno na 81 senátních obvodů. V každém je zvolen jeden senátor na šest let, každé dva roky se obmění třetina senátorů.
  • Obvody byly stanoveny tak, aby každý měl zhruba 127 tisíc obyvatel. Na počátku každého roku, kdy se konají volby do Senátu, se průměrný počet přepočítává.
  • Pokud počet obyvatel v obvodu klesl nebo vzrostl o více než 15 procent oproti průměru, musel se obvod zákonem změnit – zvětšit, nebo naopak zmenšit o některé obce. Ke změně docházelo i při změně hranic okresů nebo krajů.

Třeba ve středočeské Vlašimi lidé v roce 2012 vybírali senátora za volební obvod Benešov. Znovu šli ale k urnám už po čtyřech letech místo běžných šesti. Město totiž bylo přesunuto do volebního obvodu Kutná Hora.

„Spousta lidí se ptala, proč jdou volit do Senátu o dva roky dříve. Snažili jsme se jim to vysvětlit, že to je dáno zákonem,“ popisuje starosta Vlašimi a bývalý senátor za obvod Benešov Luděk Jeništa (STAN). Jinde se naopak stalo, že občané šli k senátním volbám až po deseti letech.

Do budoucna by se pak všechny typy voleb mohly konat během jediného dne. Ministerstvo vnitra také pracuje na zavedení korespondenčního hlasování. Vláda už kvůli němu schválila materiál, který o měsíc prodlužuje lhůtu pro vypsání předčasných voleb.