Policie našla na D1 na Vysočině migranty ukryté v návěsu se dřevem

Cizinecká policie z Vysočiny ve čtvrtek odhalila tři nelegální migranty. Jeli v nákladním prostoru srbského kamionu naloženého dřevem. Upozornil na ně devětatřicetiletý řidič kamionu, který mířil ze Srbska do Belgie. Zastavil na čerpací stanici na 111. kilometru dálnice. Obsluha benzinky následně přivolala policii. Návěs měl porušené lanko pro umístění celní plomby. Uvnitř byl Ind a dva Afghánci.

Cizince bez dokladů policie našla až po důkladné kontrole nákladového prostoru. „Policisté odstranili plombu a celý návěs za součinnosti příslušníků Celní správy prohledali. Uvnitř návěsu se nacházeli tři muži. Neměli u sebe žádné doklady, které by prokazovaly jejich totožnost a oprávněnost legálního pobytu na území České republiky,“ uvedla mluvčí policie v Kraji Vysočina Dana Čírtková.

Lanko zajišťující celý obvod návěsu bylo u pravé zadní hrany návěsu za celní plombou přerušeno a poté provizorně spojeno. Kde se cizinci do prostor ložné plochy kamionu dostali, není jasné. Řidič o nich podle zjištění policie nevěděl.

Dva z nich budou eskortováni na hranice se Slovenskou republikou, odkud kamion do Česka přijel, a předáni tamním úřadům.

Jeden z Afghánců je podle Dany Čírtkové v zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách, protože už zřejmě zažádal o mezinárodní ochranu v jiné zemi Evropské unie. „Pokud se to potvrdí, bude předán tam,“ uvedla Čírtková.