Štítná žláza hraje v těhotenství zásadní roli. Polovina žen přitom vyšetření nepodstoupí

Tento týden skončila každoroční osvětová kampaň zaměřená na poruchy štítné žlázy. Letošní ročník se jim věnoval v souvislosti s těhotenstvím. Problémy štítné žlázy totiž mohou mít negativní vliv na vývoj plodu a přinést i komplikace při porodu. Lékaři proto usilují o zavedení plošného vyšetřování žen v prvním trimestru a připravují pilotní projekt pro osm tisíc pacientek. V současnosti více než polovina těhotných vyšetření funkce štítné žlázy nepodstupuje.

Lékaři vyšetřují ženy starší 30 let, obézní, ženy s cukrovkou, celiakií nebo ty, které mají nějakou poruchu štítné žlázy v blízkém příbuzenství. V roce 2017 bylo vyšetřeno na hladinu hormonu tyreotropinu, který ovlivňuje funkci štítné žlázy, asi 41 procent těhotných. 

V těhotenství se přitom štítná žláza musí přizpůsobit zvýšeným nárokům, kdy musí produkovat až o polovinu více hormonů. „Plod je přibližně do šestnáctého týdne těhotenství závislý na přísunu hormonů štítné žlázy od matky. Tyto hormony jsou přitom zásadní pro jeho správný vývoj a nedostatek je navíc spojen s řadou těhotenských komplikací,“ uvedl Patrik Šimják z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Lékař Jan Jiskra: Správná funkce štítné žlázy je velice důležitá pro vývoj dítěte (zdroj: ČT24)

Třikrát vyšší je riziko potratu v prvním trimestru. Může souviset s nedostakem jódu, který je podle lékaře Jana Jiskry z České endokrinologické společnosti pro správnou funkci štítné žlázy zásadní. Jedna z dříve provedených studií například ukázala, že více než polovina žen, které potratily, trpěla nedostatkem jódu.

Častěji hrozí také předčasný porod a narození dítěte s nízkou porodní hmotností, těhotenská cukrovka nebo porod císařským řezem. Ženy, které se se štítnou žlázou léčí, by měly s endokrinologem probrat i svůj záměr otěhotnět.

Studie
Zdroj: ČT/Jan Jiskra

Příznaky bývají málo specifické, poruchu spolehlivě odhalí až vyšetření

Poznat sníženou funkci štítné žlázy z příznaků je podle lékařů obtížné, protože nejsou výjimečné, například jde o únavu, ospalost, svalovou slabost, křeče, zimomřivost, chladnou a suchou kůži, padání vlasů nebo zpomalení tepové frekvence. Ženy mají problémy s plodností nebo nepravidelnou menstruaci. Proto podle odhadů asi polovina pacientek o své nemoci neví.

„Příznaky poruch štítné žlázy jsou málo specifické a mohou se vyvíjet delší dobu. Když se začnou objevovat příznaky, tak už může být nemoc ve velmi pokročilém stádiu. V těhotenství potřebujeme ty poruchy léčit včas, ještě než se projeví těmi příznaky,“ uvedl Jiskra.

Neléčená porucha může mít vliv na intelekt dítěte

Endokrinoložka Sylvie Špitálníková z Nemocnice Havlíčkův Brod vyšetřila během čtyř let téměř tři tisíce těhotných. „Autoimunitní zánět, nejčastější a skrytě probíhající choroba štítné žlázy u žen v naší populaci, byla zjištěna u 8,5 procenta z nich,“ uvedla. Většina pacientek potřebovala léčbu hormony štítné žlázy.

U žen, které se s poruchou štítné žlázy v těhotenství neléčily, vyšetřili lékaři i jejich děti. „Z průzkumu nicméně vyplynulo, že pokud se těhotná žena začala léčit včas, intelekt dítěte ovlivněn nebyl. Pokud se však neléčila, děti měly častěji vývojovou poruchu učení nebo pozornosti,“ dodala.

Národní screeningové centrum Ústavu zdravotnických informací a statistiky chystá s lékaři 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pilotní projekt, v němž by mělo být vyšetřeno osm tisíc žen. Kromě odběru krve by měly vyplnit dotazník. „Na základě výsledků zhodnotíme vhodnost zavedení plošného screeningu a jeho efektivitu a navrhneme způsob, jak plošný screening implementovat do stávajícího systému zdravotní péče v ČR,“ doplnil Jiskra.

Štítná žláza, která je umístěná v dolní části krku před průdušnicí, produkuje hormony zásadní pro většinu tkání a orgánů. Kromě častější snížené funkce se objevuje i přílišná aktivita žlázy. Pacient hubne, je podrážděný, třesou se mu ruce, má pulz přes 100 tepů za minutu a vypouklé, lesknoucí se oči. Padají mu vlasy, rychleji rostou nehty, má tenkou a hladkou kůži, zvýšeně se potí.

Nadměrná funkce se léčí léky, v těžších případech operací. Pacienti se sníženou funkcí berou po celý život léky s hormony štítné žlázy a pomáhá také dostatek jódu.