Bez brček i víček na kelímcích. České firmy se dobrovolně vzdávají plastů, ušetřily už tuny odpadu

Události ČT: Jednorázové plasty mizí z obchodů, šetří tuny zbytečného odpadu (zdroj: ČT24)

Konec jednorázových plastů se přiblížil. Nejpozději do dvou let musí být nápojové kelímky, brčka, krabičky na jídlo i další výrobky z jiných materiálů. Evropská unie má formálně schválit příslušnou směrnici tento týden. Některé české firmy se ale rozhodly, že plasty dobrovolně omezí už teď. A podle ministerstva životního prostředí tak už ušetřily desítky tun nerozložitelného odpadu.

Dobrovolně se v Česku k omezení jednorázových plastů zavázalo během posledního roku 16 společností.

„Pro určité formáty našich prodejen zavádíme skleněné obaly, což je úplná náhrada za jakékoliv plastové, doposud používané,“ uvedl generální ředitel firmy Fruitisimo Michal Příhoda. Každý si také v jeho ovocném baru může pořídit vlastní lahev. Sice plastovou, ale na víc použití. Patnáct procent zákazníků se tu také dokáže vzdát víčka od kelímku a jedenáct procent lidí se obejde i bez brčka.

Opakovaně použitelné hrnky nasadil i železniční dopravce Leo Express. Nově také zavádí dřevěné příbory. „Zredukovali jsme plastový odpad poměrně zásadně, 76 procent veškerých studených nápojů, které nabízíme, je baleno jinak než v plastu,“ uvedl mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

„Všechny firmy, které s tím začaly, ušetřily tuny, desítky tun, a tedy miliony plastových výrobků,“ pochvaluje trend ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

  • Benzina 1,4
  • Starbucks 3,2
  • Ugo 4,8
  • Zdroj: MŽP, #dostbyloplastu

Bioplasty mohou nadělat více škody než ty z ropy

Ministerstvo ale upozorňuje, že takzvané bioplasty nejsou řešením. Kelímky a další obaly vyrobené například na bázi kukuřičného škrobu se ve větší míře objevují v reakci na debatu o znečištění planety. Domněnka, že se bioplasty jednoduše kompostují a rozloží, se ale ukazuje jako mylná.

Na zahradě se nerozloží, v kompostárně zůstanou mikroplasty a recyklovat se nedají. Patří tak do směsného odpadu a nakonec končí ve spalovnách nebo na skládkách. „Pro své další působení v životním prostředí mohou být dokonce ještě více problematické než klasické konvenční plasty vyrobené z ropy,“ upozorňuje ředitel odboru odpadů ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart.

Naopak v tom, aby zákazník dostal nápoj do vlastního hrnku, podle hygieny problém není. „Zákon nic takového nezakazuje. Je pouze důležité, aby vždycky v tom konkrétním případě byl obal vhodný,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO).

Stát nyní připravuje dotace, aby se Česko připravilo na konec jednorázových plastů. Státní kasa na to vydá čtvrt miliardy.