Tuhý: Do dvou let chceme útvar pro boj s kyberkriminalitou

Ostrava – Specializovaný celorepublikový útvar pro boj s kybernetickou kriminalitou by měl vzniknout do dvou let. V ostravském vydání Otázek Václava Moravce to uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Návrh na zřízení nové policejní formace chce Tuhý předložit na konci roku.

Tuhý u Moravce: Nový útvar do dvou let

„Ke konci roku chceme přijít s návrhem na zřízení nového útvaru. Mohl by vzniknout řádově do dvou let,“ prohlásil policejní prezident v rozhovoru s Václavem Moravcem. „V boji s informační kriminalitou nám ještě neujel vlak, ale sedíme v posledním vagónu – a musíme se posunout blíž k lokomotivě.“

Kybernetické kriminalitě se v současnosti věnuje odbor na policejním prezidiu a kriminalisté v krajích, podle Tuhého policisté spolupracují i s armádou. Nový útvar by měl být početně silnější a mohl by doplnit současné tři celorepublikové týmy: Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty, protikorupční policii a Úřad služby kriminální policie a vyšetřování.

Případy internetové kriminality jsou stále častější

Zajištění internetové bezpečnosti českých občanů označil Tuhý za jednu ze svých priorit v čele prezidia již při svém jmenování 12. dubna.„ Plně si uvědomuji to, že občany trápí problém obchodování s dětským pornem, napadání počítačů v rámci bankovního sektoru… kyberkriminalita je problém, na který je třeba reagovat,“ dodal dnes v rozhovoru s Moravcem. Podobu chystané policejní formace chce konzultovat i s Europolem a do připravovaného návrhu zahrnout podněty z jeho konference, kterou bude Česko hostit letos na podzim.

S kybernetickou kriminalitou se musejí policisté vypořádávat stále častěji. Před měsícem přinesla Česká televize informaci o případu ústecké krajské kriminálky, která řeší tři tisíce trestních oznámení kvůli spamovým e-mailům; příjemce vyzývaly k zaplacení faktury s dluhem několika tisíc (podrobněji zde). Tento týden potom média upozornila na další vlnu podvodných mailů, které vyzývají k zaplacení několikatisícové exekuce (více zde). Přiložené dokumenty byly v obou případech zavirované.

Senát se chystá na zákon o kybernetické bezpečnosti

Na kybernetickou ochranu země se připravuje i český parlament. Poslanci v polovině června schválili vládní zákon, který zavádí pravidla pro předcházení útoků na informační technologie. Jedná se přitom o vůbec první komplexní právní úpravu této problematiky. Příští týden ho má schvalovat Senát.

Zákon ukládá například poskytovatelům elektronických komunikací nebo správcům kritické informační infrastruktury povinnost hlásit bezpečnostní incidenty v jejich síti, informačním nebo komunikačním systému bezodkladně NBÚ. Umožňuje také vyhlásit stav kybernetického nebezpečí v případě, že je ve velkém rozsahu ohrožena bezpečnost informací v informačních systémech nebo sítích elektronických komunikací, a mohly by tím být porušeny zájmy Česka.