Majáles, demonstrace i předvolební kampaň. Česko slaví První máj

Oslavy Prvního máje a Svátku práce se zatím obešly bez větších problémů. Policie řešila jen drobné potyčky na shromáždění KSČM v Praze, kde jeden člověk použil proti jinému účastníkovi pepřový sprej. Do ulic vyšli také studenti, a to na tradiční majálesové oslavy. Prvomájové políbení pod rozkvetlou třešní je však letos komplikovanější, kvůli teplu už jich většina odkvetla.

Komunisté se kvůli opravám Křižíkovy fontány letos nesešli na Výstavišti, ale na náměstí Jiřího z Poděbrad. Už tradičně dorazil mimo jiných i někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Na řečníky pískali a křičeli protikomunističtí demonstranti. 

Odpůrci komunistů na akci KSČM na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Po shromáždění se strhla slovní potyčka a starší muž zaútočil na mladšího pepřovým sprejem. Záchranáři napadeného na místě ošetřili. Policie nyní zjišťuje, kdo konflikt vyprovokoval a další okolnosti.

Při potyčce na shromáždění KSČM zasáhl jednoho z účastníků pepřový sprej
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

ČSSD si Svátek práce připomněla na dvoře Lidového domu v Praze, kde sídlí. Poslechnout si politické projevy, písně Václava Neckáře a kapely Bacily přišlo několik desítek lidí. Předseda strany Jan Hamáček řekl, že oslavy Prvního máje patří k sociální demokracii a nyní se rozšířily vzhledem k volbám i na evropskou tematiku.

„Snažily se ho ukrást různé strany a proudy, ale je to sociálnědemokratický svátek. Ale protože si připomínáme 15 let od vstupu do Evropské unie, tak tu evropskou linku nelze vynechat,“ uvedl Hamáček. 

Zpěvák Václav Neckář na prvomájové oslavě sociálních demokratů na dvoře Lidového domu
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Odpoledne se na pražském Petříně u horní stanice lanovky sešli příznivci ODS. Další akce přichystali také TOP 09, Starostové i další strany a hnutí. Většina pojí oslavy s kampaní před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

V Brně se připravují na pochod radikálů

V Brně se večer očekávají demonstrace radikálů i jejich odpůrců. První květnový den se tam obě skupiny střetávají v posledních letech pravidelně. Radikálové mají vyjít v 19 hodin ze Zelného trhu. Na nedalekém Dominikánském náměstí se odpoledne sešli lidé, kteří chtějí pochodu zábavnou formou čelit akcí nazvanou „Kdo si hraje, nehajluje“. Kvůli dešti ale část lidí náměstí předčasně opustila.

Na situaci dohlížejí stovky policistů včetně jízdní policie, psovodů a vrtulníku. Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika, který je na místě, může obě akce v krajním případě i rozpustit. 

Prahou prošel majálesový průvod

S prvním květnem se pojí také studentské oslavy majáles. Několika městy prošly studentské průvody. V Praze se Studentského Majálesu účastnily desítky studentů v maskách, někteří nesli protestní hesla například za lepší ochranu životního prostředí nebo za větší ocenění učitelského povolání.

Průvod končí v Hybernské ulici, kde bude účastníky čekat bohatý kulturní program s vystoupeními studentských kapel a divadel, studentskou literární a filmovou tvorbou či výstavami.

Průvod Studentského majálesu na Staroměstském náměstí
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Pražský Studentský majáles se koná už pošesté, podnětem pro jeho založení byla nespokojenost s podobou Pražského majálesu, který je spíše hudebním festivalem a podle jeho kritiků je příliš komerční. Průvod konkurenčního majálesu se konal už v sobotu, další si udělali v úterý vysokoškoláci z dejvického kampusu. 

Prvomájových akcí je však mnohem víc. Lidé mohou navštívit například pátý ročník Prvního Pivního Máje v Břevnovském klášteře, kde představí svou produkci dvacet minipivovarů. Zlínem prošel průvod městem a na náměstí probíhá celodenní program. Oslavy jsou také v desítkách dalších měst.

Najít rozkvetlou třešeň může být problém

K prvomájovým tradicím patří i polibek pod rozkvetlou třešní. Podle pověry se ženy vystavují nebezpečí, že nebudou-li políbeny, do roka a do dne uschnou nebo bude v ohrožení jejich ženskost, krása a plodnost. Letos to ale bude komplikovanější, kvůli teplému jaru už většina třešní odkvetla. Větší šance nalézt kvetoucí strom je v podhůří a na horách.