Doky si zvyká na nového psovoda, Bred se vrátil do Afghánistánu. Oba patřili zabitému českému vojákovi

Události: Nové využití psů padlého vojáka (zdroj: ČT24)

V Afghánistánu přišli o svého psovoda – Tomáš Procházka zahynul loni v říjnu – a jejich osud byl nejistý. Nyní už jsou zpět ve službě. Německý ovčák Bred se do mise vrátil okamžitě po ukončení měsíční karantény. Kříženec německého a belgického ovčáka Doky si na kynologické základně v Grabštejně ještě zvyká na nového psovoda.

Doky působí v armádě jako výbušninář. Dokáže spolehlivě odhalit semtex a další výbušniny. Zatím si zvyká na svého nového psovoda Petra Bečku. Ten dobře znal oba psy Tomáše Procházky a pečoval o ně. Volba byla proto jasná. Psovod si cení například Dokyho dobrácké povahy.

„Musí umět vyhledávat na vozidlech, v zavazadlech, na venkovních otevřených prostorech,“ přibližuje Dokyho úkoly náčelník 1. skupiny výcviku Centra vojenské kynologie Chotyně Oldřich Trtílek. 

Dokyho výcvik v Česku stále pokračuje. Na tři týdny ho ale přerušilo zranění nohy. Naštěstí není vážné a psí voják bude v pořádku. „Nebyly poškozeny žádné hlubší struktury na  končetině. Vzorný pacient, takže ani ten náhubek nepotřeboval. Měli jsme ho tady hospitalizovaného, během dne byl v kotci u nás,“ přibližuje léčení veterinářka Centra vojenské kynologie Chotyně Romana Bresnayová. 

Nyní už je kříženec německého a belgického ovčáka znovu ve formě. Učit se ale musí celý život. S novým psovodem obhájil zkoušky ve své kategorii. Teď se oba dál zdokonalují, aby mohli být případně nasazeni na další zahraniční misi.

Druhý pes Tomáše Procházky, o něco starší Bred, byl vycvičený pro hlídkovou službu. Právě on věrně doprovázel rakev, kterou 24. října loňského roku letecký speciál přepravil do Prahy. „Určitě věděl, že tam je někdo jemu blízký. Chtěl se s ním nějakým způsobem rozloučit,“ říká k tomu Bečka. Nyní Bred opět působí v Afghánistánu.