Do Česka se z Itálie dostalo přes 10 tisíc pstruhů se zakázanou rakovinotvornou látkou

Veterináři zjistili, že 10 500 pstruhů z Itálie mělo ve svalovině zakázanou leukomalachitovou zeleň. Povolený limit vzorky přesáhly sedmkrát. Malachitová zeleň se používá jako léčivo proti parazitům a plísním, ve větším množství může mít rakovinotvorné účinky. Její používání je proto zakázané v EU, USA nebo Kanadě.

„Na začátku dubna bylo přes 10 tisíc živých pstruhů duhových dovezeno z Itálie do společnosti Fish Market v Třeboni, kde došlo k jejich zpracování a následné distribuci několika odběratelům v České republice,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Ryby podle něj následně prodával kromě Fish Marketu také řetězec Albert. Vakuově balený pstruh je již po datu spotřeby (8. až 15. dubna 2019), ale někteří zákazníci si mohli pstruhy zmrazit. Ryby je možné vrátit tam, kde je lidé koupili.

„Vyšetření na přítomnost leukomalachitové zeleně provedla akreditovaná laboratoř Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Testy zjistily, že vzorek svaloviny pstruha obsahuje 13,4 mikrogramu na kilogram, povolený limit je 2 mikrogramy na kilo,“ řekl mluvčí. Podle něj se se zbytky této látky veterináři v posledních letech setkávají spíše výjimečně.

Leukomalachitová zeleň je degradačním produktem malachitové zeleně. Je tak podle veterinární správy pravděpodobné, že se látka na ryby použila před dovozem do Česka. Malachitová zeleň se používá proti parazitům a plísním. Protože je ale látka rakovinotvorná, nesmí se používat k ošetřování ryb určených k jídlu, ale pouze pro ryby akvarijní nebo okrasné.