„Zařízení na hranici geniálnosti.“ Rafinované krádeže v Čepru potrestal soud vězením

Za krádeže pohonných hmot ze skladu společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku uložil zlínský krajský soud pěti lidem nepodmíněné tresty od pěti do osmi let. Škoda způsobená rafinovaným technickým zařízením na dálkové ovládání přesáhla podle spisu dvacet milionů korun, obžalovaní vinu popírali. Rozsudek není pravomocný.

Krádeže se podle obžaloby děly v letech 2015 a 2016. Nejvyšší, osmiletý trest, za ně soud uložil tehdejšímu zaměstnanci Čepra Pavlu Pávkovi, který měl podle obžaloby k dispozici na dálku ovládané zařízení, jehož prostřednictvím ovlivňoval průtok pohonných hmot ve výdejním zařízení. Vytékalo z něj tak více paliva, než měli zákazníci objednáno a zaplaceno.

Při domovní prohlídce se navíc u Pávka našel harddisk s obsáhlou dokumentací týkající se skladů v Loukově. Šlo mimo jiné o dokumenty o kabelových trasách nebo silnoproudých a slaboproudých rozvodech. „Soud se s něčím podobným ještě nesetkal. Zařízení bylo na hranici geniálnosti,“ řekl předseda trestního senátu Radomír Koudela.

Sám Pávek argumentoval tím, že než začal pracovat ve velíně skladů, byl v Čepru zaměstnán jako hasič-elektrikář. Policie u něj ovšem objevila i více než sedmnáct milionů korun v hotovosti. Odsouzený muž tvrdil, že peníze získal obchodováním na burze, podle soudce však pocházejí právě z trestné činnosti. Z rozsudku vyplývá, že peníze propadnou státu.

Pomoc odposlechů

Pomocí Pávkova ovládání podle obžaloby neoprávněně odebírali pohonné hmoty Marcel Forman a také Blanka, Tomáš a Vladimír Žeravíkovi, kteří údajně upravovali účetnictví své firmy tak, aby přebytky zamaskovali.

Forman si ve čtvrtek vyslechl trest sedmi let a dvou měsíců. Tomáše Žeravíka poslal soud do vězení na sedm let, Vladimíra Žeravíka na pět let a jedenáct měsíců a Blanku Žeravíkovou na pět let a tři měsíce. Pětice musí také podle rozsudku uhradit Čepru způsobenou škodu, peněžité tresty v celkové výši dosahují 5,1 milionu korun.

Soud se při svém rozhodování opíral mimo jiné o prostorové odposlechy hovorů obžalovaných, písemné poznámky o množství odebraných pohonných hmot nebo záznamy z kamer.

„Lze říci, že veškeré důkazy, které byly provedeny, a je jich velké množství, svědčí právě o trestné činnosti a umožňují jediný možný závěr. A to závěr o vině obžalovaných. Pokud se týká trestu, soud de facto částečně převzal závěrečný návrh paní státní zástupkyně,“ uvedl předseda trestního senátu Koudela.

Brána areálu Čepro v Loukově
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Na krádeže upozornilo samo Čepro

Rozsudek není pravomocný. Žeravíková se proti němu na místě odvolala, Pávek, Forman, státní zástupkyně i zmocněnkyně Čepra si ponechali lhůtu pro podání případného odvolání. Tomáš a Vladimír Žeravíkovi se čtvrtečního hlavního líčení nezúčastnili.

Na možné krádeže upozornilo policii samo Čepro a v roce 2016 proběhla v Loukově policejní razie. Výdejní lávky, jejichž prostřednictvím se krádeže údajně děly, zničil loni v září výbuch a následný požár. Firma má dnes ve skladech nainstalovanou technologii odlišnou od té původní.