Spalničky už letos chytilo přes čtyři sta lidí. Podívejte se v interaktivní mapě, kudy se nákaza šířila

Spalničkami jsou v Česku nakaženy už více než čtyři stovky lidí. Je to dvojnásobek oproti celkovému počtu nakažených za celý loňský rok. Nejvíc nemocných je v Praze, v Moravskoslezském a v Královéhradeckém kraji.

Nejhorší situace zůstává v Praze, kde od začátku roku onemocnělo spalničkami 135 lidí, loni jich bylo 103 za celý rok. Za poslední březnový týden přibylo v metropoli devět nových případů.

„Letos vykazované statistiky vysoce překračují nárůst případů v roce 2018, kdy se za celý loňský rok v Praze vyskytly 103 případy. Každý nový případ detailně šetříme a nařizujeme potřebná protiepidemická opatření,“ uvedla Zdeňka Jágrová, pověřená zastupováním ředitele pražské hygienické stanice a zároveň ředitelka protiepidemického odboru.

Dvě třetiny nakažených v Praze jsou dospělí. V naprosté většině se u nich nepodařilo ověřit, jestli v dětství byli očkováni. Onemocnělo také 39 dětí a mladých do dvaceti let, z nichž 28 se povinnému očkování nepodrobilo.

V Praze byla epidemie spalniček vyhlášena už loni. Hygienici vyšetřovali od začátku roku 2018 už téměř dva tisíce lidí a 888 z nich mělo kvůli nemoci nařízenou karanténu. Kvůli riziku nákazy musely na vyšetření protilátek stovky pražských zdravotníků, letos očkování ministr zdravotnictví nařídil ve státních nemocnicích na některých odděleních povinně.

„Snažíme se předávat informace mladším lékařům, z nichž mnoho dosud, díky dříve vysoké proočkovanosti, spalničky ve své praxi nevidělo. Neočkovaní jedinci mají devadesátiprocentní pravděpodobnost, že se v případě setkání s nemocným spalničkami nakazí, a to bez ohledu na věk nebo sílu imunitního systému,“ doplnila Jágrová.

Za Prahou následuje Ostravsko a Trutnovsko

V Moravskoslezském kraji evidují 72 případů spalniček (naprostá většina na Ostravsku), v Královéhradeckém kraji jich je 59 (většina v okrese Trutnov). Kritická situace je také v Pardubickém kraji, kde je 53 nakažených, a v Plzeňském kraji, který hlásí 29 nemocných.

Ve Středočeském kraji je 22 pacientů, v ostatních krajích už je situace lepší a počet nemocných nepřesahuje desítku. Jen jednoho nakaženého spalničkami zaznamenali hygienici na Pelhřimovsku v Kraji Vysočina a na Chebsku v kraji Karlovarském.

V Česku je očkování proti spalničkám povinné, vakcína se dává dětem ve 13 měsících a znovu mezi pátým a šestým rokem. Odborníci uvádějí, že za šířením spalniček je také pokles podílu očkovaných v populaci kvůli odmítání či odkládání očkování. Dalšími důvody je vymizení imunity získané očkováním v dětství u části dospělých, případně import nemoci ze zahraničí.