Národní parky se rozdělí na čtyři zóny, na připomínky zbývá poslední den

Události: Končí připomínkování nové zonace národních parků (zdroj: ČT24)

Už jen poslední den zbývá pro podání připomínek k návrhu nových zón v národních parcích. Zřejmě největší spory se vedou kolem zón na Šumavě – zatímco obce chtějí volnější pravidla, odborníci naopak přísnější. Podobné debaty vyvolávají nové zóny i v Krkonoších. Naopak bez problémů stanovily zóny v Podyjí. Parky by nové dělení měly mít hotové do konce června, pak je posoudí a vyhlásí ministerstvo životního prostředí.

Způsob péče o Šumavu určí na příštích 15 let nové zóny. Ty přesně stanoví, kde se nechá nerušený průběh přírodních procesů a kde naopak bude člověk do přírody moci stále zasahovat. Národní park už v lednu vypracoval návrh podoby těchto zón, teď je možné se k němu vyjádřit.

Některé šumavské obce, například Kvilda, chtějí rozšířit takzvanou zónu kulturní krajiny, tedy nejméně chráněnou část parku, aby se mohly dále rozvíjet. „Jedna část je zastavěné území obce, druhá je budoucí možné zastavitelné území, které je nastaveno územním plánem. Chtěli bychom, aby se tyto dvě záležitosti odrazily v zonaci,“ říká starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Úpravy žádají i Borová Lada, kde hranice národního parku prochází přímo silnicí. Jedna část obce je v chráněné krajinné oblasti a zóny se jí netýkají. Naopak druhá strana už stojí v národním parku a navíc ani není zařazena do zóny kulturní krajiny.

„Kde jinde by ta kulturní krajina měla být, když ne tam, kde žijí lidi a kde mají postavené domy,“ podivuje se starostka Borových Lad Jana Hrazánková (SNK1). Obec proto žádá, aby území spadalo do zóny kulturní krajiny. „To je logická věc. Prostě nejde, aby tady byla zóna soustředné péče,“ míní Hrazánková.

Většinu připomínek obcí schválíme, slibuje správa parku

Správa národního parku slíbila, že se bude návrhy zabývat a zapracuje je do podoby nových zón. „Na většinu připomínek, které přišly ze strany obcí, budeme reagovat kladně. Byly to opravdu ryze věcné připomínky, které můžeme vypořádat,“ uvádí mluvčí správy parku Jan Dvořák.

Naopak ekologové chtějí výrazně rozšířit zónu určenou pro nejpřísněji chráněnou přírodu. „Navrhujeme, aby se to území rozšířilo na 53 procent území národního parku z toho důvodu, že přírodní kvality Šumavy odpovídají těm 53 procentům,“ podotýká expert na ochranu přírody z Hnutí Duha Martin Voráč. „Panenská volná příroda je to, co dělá Šumavu jedinečnou, to je naše rodinné stříbro,“ dodává člen spolku Šumava domovem Tomáš Hauser.

Připomínkami se teď bude správa parku zabývat. Ty, které schválí, zapracuje do nové mapy zón, kterou příští týden zveřejní na svém webu v podobě, v jaké ji předloží ke schválení radě národního parku.

V Podyjí už mají hotovo, v Krkonoších budí zóny rozruch

Národní parky by nové dělení měly mít hotové do konce června. Poté ho dostane k posouzení ministerstvo životního prostředí, které následně zonaci potvrdí vyhláškami pro jednotlivé parky.

V Národním parku Podyjí jsou s přípravou nejdále. Nové zóny schválili už loni v září a ministerstvo návrh posílá do meziresortního připomínkového řízení. Platit by tak mohl už od léta. 

Dvě nejvíce chráněné zóny budou zahrnovat až 60 procent území parku, což je největší podíl ze všech národních parků v Česku. „Uvnitř tohoto národního parku nejsou žádná sídla. Samozřejmě jsme se to snažili se všemi zainteresovanými obcemi řádně předjednat,“ uvádí ředitel parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Národní parky
Zdroj: ČT24

V Národním parku České Švýcarsko o podobě nových zón stále jednají, rada parku by o nich měla rozhodovat za měsíc. Na rozdíl od jiných chráněných území by neprotestovali ani proti větším plochám vymezeným čistě pro přírodu, masový turismus chtějí udržet na rozumné míře.

Naopak v Krkonoších budí plány nových zón v posledních týdnech rozruch. Novinkou mají být klidová území, která budou srovnatelná se současnou první zónou a jejichž plocha vzroste zhruba o tři procenta. Chránit mají třeba vzácného tetřívka.

„I třetí zóna, která nám umožňovala jakýkoliv rozvoj obcí, se stává nedotknutelnou. Může to úplně zakonzervovat rozvoj obcí,“ tvrdí Jan Sobotka (STAN), starosta Vrchlabí a předseda organizace Krkonoše – svazek měst a obcí.

„Dosud přišlo devět souborů připomínek, mnohé už jsou vyřízeny. Do 15. března je stále ještě prostor na případné změny,“ uvádí mluvčí Správy Krkonošského národní parku Radek Drahný. V příštích dnech čeká obě strany několik společných jednání. Věří, že se během měsíce dohodnou.