Na D1 u Humpolce vytekla voda z neopravené kanalizace a zmrzla. Dálnice byla hodinu uzavřená

Dálnici D1 na 98. kilometru nedaleko Humpolce pokryl večer led. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic zmrzla na vozovce voda, která přetekla z kanalizace ve středovém dělícím pásu. Na zledovatělé vozovce se stalo pět dopravních nehod, poté policie úsek uzavřela. Po desáté večer již byla dálnice průjezdná bez omezení.

Úsek dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem stíhá v posledních měsících jeden problém za druhým. Právě zde byl v prosinci největší problém s úklidem sněhu, nyní zase museli policisté úsek uzavřít kvůli náledí.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl upřesnil, že na dálnici zmrzla voda, která přetekla z kanalizace ve středovém dělícím pásu. Příčina je podle něj podobná jako v prosinci – nepovedená oprava dálnice, která začala loni a skončila vypovězením smlouvy zhotovitelům. Mluvčí ujistil, že silničáři „ještě v průběhu nočních hodin“ zajistí nouzovou opravu.

Podle dispečera krajských silničářů na dálnici nejprve napršelo a poté se výrazně ochladilo. Ještě před uzavřením dálnice se na náledí na 98. kilometru stalo pět nehod, všechny skončily bez zranění. Uzavírka potom trvala zhruba hodinu, než se podařilo zprůjezdnit alespoň jeden pruh. Po desáté večer již dálnice byla podle Národního informačního dopravního centra průjezdná bez omezení.

Led i v Krkonoších

Meteorologové výstrahu na náledí nevydali, očekávají ale výrazné ochlazení. Po týdnu, kdy nebyly výjimkou i teploty nad plus 10 stupňů Celsia, přijde mrazivá noc s minimálními teplotami, které mohou klesnou na minus 10 stupňů a v údolích ještě níže. Ojediněle se náledí vytvořit může.

Na led upozornila také Horská služba v Krkonoších. „Vytvořily se souvislé ledové plochy a pohyb po nich je velice obtížný a nebezpečný. Dnes jsme ve třech případech museli svážet terénní technikou uvízlé běžkaře,“ varoval v pátek náčelník Horské služby Pavel Jirsa.