Sliboval vězni, že ho za úplatu přeloží jinam. Soud potrestal hlavního dozorce podmínkou

Vrchní dozorce brněnské věznice dostal podmínku na 1,5 roku za nabízení konkrétního místa ve věznici. Rozhodl o tom Městský soud v Brně. ČT to sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová. Dozorce konkrétnímu vězni nabízel za úplatu místo, i když k tomu neměl sám pravomoc. Rozsudek je pravomocný.

„V uvedené věci byl obviněný shledán vinným pro přečin podvodu a byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 5 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání 18 měsíců,“ řekla ČT mluvčí Městského soudu Petra Hovorková. Dozorce se proti verdiktu soudu neodvolal, rozhodnutí je tak pravomocné.

Podle mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivany Nguyenové se snažil vrchní dozorce úmyslně obohatit ve výkonu služby a ještě k tomu říkal nepravdivé informace.

„Vrchní dozorce zařazený ve Vazební věznici a ústavu pro zabezpečení detence v Brně v druhé polovině roku 2017 požadoval po jednom z odsouzených vězňů finanční částku v hodnotě minimálně pět tisíc korun za to, že zařídí, aby byl umístěn ve věznici Rapotice. Konkrétního vězně dozorce kontaktoval písemným dopisem,“ přiblížila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

Dozorce dopředu věděl, že bude odsouzený umístěn do věznice v Rapoticích. Sám přitom k přemisťovaní vězňů neměl pravomoc. „O umístění vězňů rozhoduje po předchozí vazbě dispečer Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR, nikoliv dozorci,“ doplnila Nguyenová.