V Praze-Písnici vzplál sklad. Po několika hodinách dostali hasiči požár pod kontrolu

V Pramenné ulici začal po poledni hořet sklad obuvi a oblečení. U požáru zasahovalo zhruba 100 hasičů. Na místě se vystřídalo devět profesionálních a osm dobrovolných jednotek, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Kolem čtvrté hodiny dostali hasiči požár pod kontrolu, dohašování ale zřejmě potrvá až do rána. Požár zkomplikoval také dopravu v okolí.

Podle hasičů se oheň rozšířil na plochu přibližně 50 x 100 metrů. Původně vyrazily na místo čtyři jednotky hasičů, později byly povolány další posily. Jeden z hasičů utrpěl lehké zranění, po ošetření se ale k zásahu vrátil. Nikdo další zraněn nebyl. „Uvnitř haly se nikdo nenacházel,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. Záchranáři na místo přesto dorazili se speciálním vozem Atego pro mimořádné situace.

Oheň zachvátil plechovou halu s oděvy a obuví. Před tím, než se podařilo šíření ohně zastavit, poškodil i sousední objekt. Na místo dorazila i chemická jednotka, která měří množství škodlivin v ovzduší. Směr větru podle Kavky naštěstí nemíří k Praze.

„Po 16:00 byl nasazen nakladač na rozhrabávání ohořelých zbytků uskladněného materiálu,“ podotkl Kavka. Předtím, než se podařilo šíření ohně zastavit, poškodil i sousední objekt. Stanovit příčinu požáru a předběžně odhadnout škody bude možné nejdříve ráno, řekl mluvčí. 

Chemici monitorovali ovzduší v okolí, ale nebylo potřeba vyhlásit nějaká omezení. K požáru haly v pražské Písnici vyrazili i záchranáři s vozem Atego pro mimořádné situace. Vůz a inspektor záchranné služby vyjeli na místo spíše z preventivních důvodů.

Policie uzavřela některé silnice

Doprava v okolí haly se v důsledku požáru zkomplikovala, policisté vyzvali řidiče, aby se místu vyhnuli. „Nevjíždějte prosím do ulic Vídeňská, Kunratická spojka a dalších přilehlých komunikací. Tyto silnice jsou uzavřené a policisté zde zajišťují příjezdové trasy pro hasební techniku,“ informovala odpoledne policie na Twitteru.

V nedaleké Libuši zažili pražští hasiči jeden z největších požárů v historii České republiky. Tržnici Sapa zachvátily plameny počátkem listopadu 2008. Na jejich likvidaci se tehdy podílelo kolem 420 hasičů.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.