Sníh ráno komplikoval dopravu na jihu Čech, vážnější problémy ale nezpůsobil

Noční sněžení a teploty pod bodem mrazu v noci na úterý a ráno komplikovaly dopravu na některých silnicích na Šumavě a v Novohradských horách. Problémy byly především před hraničním přechodem Strážný a v úseku mezi Želnavou a Pernekem. Na severní Moravě či na Vsetínsku se zase místy objevilo náledí. Vážnější potíže ale počasí nezpůsobilo. V dalších dnech předvídají meteorologové sněžení zatím jen slabé a ojedinělé.

Ve vyšších polohách Šumavy přes noc napadlo do dvaceti centimetrů sněhu. Silničáři v Jihočeském kraji nejčastěji vyjížděli v okolí Prachatic a Novohradských hor. Řidiče čekaly komplikace také na silnicích v okolí Lipenské přehrady, především v úseku Želnava–Pernek a před hraničním přechodem Strážný.

Na šumavských silnicích po nočním sněžení leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, a to v místech, kde silničáři nemohou kvůli ochraně přírody používat sůl. Na chemicky ošetřovaných silnicích ležel rozbředlý sníh, všechny vozovky jsou ale se zvýšenou opatrností sjízdné.

Ráno místy namrzaly také některé silnice na Vsetínsku, Bruntálsku nebo Opavsku. Na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku byly silnice vlhké a sjízdné se zvýšenou opatrností. Pro nákladní vozidla zůstává nadále uzavřena silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensku. Větší problémy navzdory varování meteorologů před náledím naopak nebyly na Vysočině.

Déšť se měnil ve sníh pomaleji, než se předpokládalo

Meteorologové v pondělí varovali, že může napadnout až 25 centimetrů sněhu a náledí v noci a ráno zkomplikuje dopravu nebo ohrozí dodávky elektrické energie hlavně na horách na jihu Čech.

Nakonec ale situace nebyla tak dramatická. Podle meteorologa ČT Pavla Borovičky bylo rozhodující to, že se ochladilo o něco méně, než se očekávalo. Teploty v Česku se v úterý ráno pohybovaly mezi dvěma až minus dvěma stupni Celsia. „Nejtepleji bylo na jižní Moravě a také v části Středočeského kraje a Poohří. Tam všude byly teploty nad bodem mrazu,“ řekl Borovička. 

Meteorolog: Déšť se měnil ve sníh pomaleji, než se předpokládalo (zdroj: ČT24)

„Nejvíce sněžilo v jižních Čechách, jak předpokládala výstraha,“ řekl Borovička. Hlavně na Šumavě a v Novohradských horách místy napadlo až avizovaných 25 centimetrů sněhu, v nižších polohách většinou kolem pěti centimetrů sněhu.

Déšť se ale nakonec měnil ve sníh pomaleji, než meteorologové původně předpovídali, takže zatímco v jižních Čechách začalo v nižších polohách sněžit až večer, na Moravě až do úterního rána vydržely v nižších polohách jen dešťové srážky.

V dalších dnech by se sněžení mělo podle meteorologů vyskytnout pouze ojediněle na některých místech republiky.