Mladík lezl na vagon a popálil se od troleje. Lékaři mu museli amputovat spodní část těla včetně pánve

UDÁLOSTI: Tým z pražského Motola devatenáctiletému muži amputoval celou dolní část těla (zdroj: ČT24)

O celou dolní část těla až po pánev přišel devatenáctiletý mladík, který se před časem popálil od troleje. Při výjimečné operaci mu pánev napadenou infekcí amputovali lékaři z pražského Motola. V Motole provedli zákrok nazývaný hemikorporektomie poprvé, v Česku to byl teprve dvanáctý pokus. Operace je velmi riziková, povede se jen každá druhá. V případě devatenáciletého chlapce však skončila lépe, než kdokoli čekal.

Daniel Křeček se před dvěma lety rozhodl vylézt s kamarády na železniční vůz a vyfotit se na něm. Místo selfie ale vzniklo velké neštěstí. „Lezl jsem jako první a dostal jsem zásah elektrickým proudem. Spadl jsem mezi vagony, zlomil jsem si páteř a ještě ke všemu jsem začal hořet,“ popsal mladík.

Zásah proudem sice přežil, kvůli poranění míchy a páteře ale přestal cítit nohy. „Poškodily se mi tkáně uvnitř nohou. Začalo mi hnít maso,“ dodává. Infekce se rozšiřovala, nezastavila ji ani amputace obou nohou. Nakonec se dostala až k pánvi, a tehdy nebylo vyhnutí. V Motole museli provést hemikorporektomii, tedy mladíka zbavit i pánve.

Je to výjimečná operace. V Česku ji zatím prováděli jen na Bulovce, a to až od přelomu tisíciletí – zatím v jedenácti případech. Ve světě poprvé lékaři amputovali celou dolní část těla v roce 1961.

Padesátiprocentní šance na přežití

Není to přitom jen výjimečná a náročná operace, ale také velmi rizikový zásah. Šance na přežití je jen padesátiprocentní. „Rizikem výkonu je masivní krvácení,“ vysvětlil přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jiří Hoch.

Lékaři strávili nad mladíkem v součtu šestnáct hodin a vystřídalo se jich 22. „Snažili jsme se neustále hojit kožní defekty a používali k tomu různé metody včetně hyperbaroxyterapie, kdy dochází k překrvení tkání a ke zlepšení hojení,“ popsal průběh operace primář spinální jednotky motolské nemocnice Jiří Kříž.

Nakonec lékaři uspěli. Operace dokonce skončila lépe, než doufali. „Měli jsme ztrátu 5,5 litru. Proti tomu, se píše v písemnictví, byla ztráta méně než poloviční,“ upozornil Jiří Hoch.

Daniel Křeček teď bude moci domů – po dvou letech, které jen s krátkými přestávkami strávil v nemocnici. Do Motola se ovšem ještě vrátí pro speciální protézu. Život bez pánve a nohou ale nebude snadný; po operaci má na břiše dva vývody, zároveň se mu zmenšila břišní dutina a snížila kapacita dechu.