ČSSD podle Onderky neměla na výběr. Nemohla hlasovat proti sobě, ale Babiše přímo podpořit nechce

Roman Onderka v Interview ČT24: „Je to kauza Andreje Babiše a je na něm, aby ji vyřešil“ (zdroj: ČT24)

Sociálnědemokratičtí poslanci se v pátek před hlasováním o nedůvěře vládě nejspíše zvednou a odejdou ze sálu – pokud se tedy nepostaví doporučení stranického vedení. Fakticky tedy zabrání pádu vlády, aniž by výslovně hlasovali pro její setrvání. Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky motivovala stranu k takovému postupu především vidina toho, že vyslovení nedůvěry by stejně neznamenalo konec Andreje Babiše (ANO) v premiérském křesle. Roman Onderka byl hostem Interview ČT24.

Rozhodnutí vedení ČSSD, že by poslanci strany měli při hlasování o vyslovení nedůvěry odejít ze sálu, vzbudilo podiv. Prakticky žádná jiná strana mu nerozumí. Roman Onderka je však přesvědčen, že je to jediné možné rozhodnutí.

„Hlasovat proti svým ministrům, to znamená sociálním demokratům, mně připadá absurdní a v podstatě nemožné. Na druhou stranu říkáme, že kauza Čapí hnízdo je kauzou Andreje Babiše, která zatěžuje fungování vlády a dělá, řekl bych, blbou náladu v ČR – a to jsem velice mírný. Z toho důvodu nechce sociální demokracie hlasovat ani proti vyslovení nedůvěry,“ vysvětloval místopředseda strany motivaci ke konečnému rozhodnutí. Nakonec tedy podle něj bylo na výběr pouze zdržet se, nebo odejít ze sálu.

SPD místo ČSSD

Zásadní je podle něj to, že hlasování proti vládě – po předchozím vypovězení koaliční smlouvy a rezignaci ministrů za ČSSD – by nevedlo ke konci Andreje Babiše ve funkci předsedy kabinetu. Domnívá se, že by se nakonec ukázalo, že potřebných 101 hlasů k vyslovení nedůvěry ve sněmovně není.

„Andrej Babiš by přijal demisi našich ministrů, šel za panem prezidentem, ten by ji podepsal a následně Andrej Babiš by mu dal pět jmen, která by si domluvil s předsedou SPD Okamurou, který již avizoval, že by tak učinil. Z toho pohledu by se stalo jediné: Sociální demokracii by nahradilo SPD,“ předložil Onderka scénář, se kterým vedení ČSSD pracovalo. Připustil přitom, že předseda SPD Tomio Okamura neavizoval, že by SPD nakonec vládu podpořila. Okamurovo hnutí totiž bylo jedním z iniciátorů hlasování o nedůvěře.

Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že by Andrej Babiš ve svém hnutí pokračování vlády s podporou SPD prosadil. Že se na jaře, kdy se již o takové možnosti vážně hovořilo, zdálo, že by část poslanců ANO v tom případě rebelovala, na věci nic nemění, míní Onderka. „Připomeňme si, že hnutí ANO funguje na způsob firmy, Andrej Babiš velice silově ovlivňuje poslance,“ podotkl.

Postup ČSSD sice zaručí pokračování vlády – protože ANO a KSČM budou proti návrhu na vyslovení nedůvěry a zbylé strany nemají v součtu potřebných 101 hlasů – ale přesto se nad takovým postupem podivil i místopředseda Babišova hnutí Jaroslav Faltýnek. Roman Onderka se však nedomnívá, že by právě ČSSD měla být jazýčkem na vahách.

„Pan Faltýnek a hlavně předseda ANO Andrej Babiš by si měli sáhnout do svědomí a měli by problém, který je jejich problémem, vyřešit a neházet ho na sociální demokracii,“ kritizoval místopředseda sociální demokracie na oplátku koaličního partnera, dodal však, že koalice se „zatím osvědčila“.

O rozpuštění sněmovny by se mohlo jednat v příštích týdnech

Onderka v Interview ČT24 zopakoval, že ČSSD nepovažuje hlasování o nedůvěře za řešení situace, kdy se trestně stíhaný premiér Babiš potýká s kauzou Čapí hnízdo a po zveřejnění reportáže serveru Seznam Zprávy o Babišově synovi pochybností ještě přibylo.

Řešením by však mohly být předčasné volby – k těm by vedlo rozpuštění Poslanecké sněmovny 120 hlasy, které by sociální demokraté podpořili, kdyby ovšem nejprve opozice dala dohromady alespoň 105 dalších. „Kdyby vedení ČSSD mělo strach z předčasných voleb, tak by toto rozhodnutí nepřijalo,“ ujistil Roman Onderka.

Připustil, že by politici mohli o rozpuštění sněmovny začít jednat, ale až v příštích týdnech. „V pátek to bude o emocích a PR jednotlivých politických subjektů. Opozice si musí obhájit své názory, svůj scénář. Teprve další týdny budou o jednáních mezi jednotlivými předsedy,“ shrnul.