Exministr Stropnický míří do Izraele, jako velvyslanec bude chystat návštěvu prezidenta Zemana

Stropnický nastupuje od listopadu jako velvyslanec v Izraeli (zdroj: ČT24)

Exministr obrany či zahraničí Martin Stropnický odletí do Izraele, kde má od listopadu nastoupit jako nový český velvyslanec. Už na začátku října složil Stropnický poslanecký mandát a opustil i křeslo místopředsedy hnutí ANO. Teď bude jeho hlavním úkolem otevření českého domu v Jeruzalémě a příprava návštěvy prezidenta Miloše Zemana.

„Také očekávám, že se zaměří na přípravu mezivládního jednání mezi Českou republikou a Izraelem příští rok v Praze,“ dodává ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Právě s Izraelem má Česko nadstandardní diplomatické vztahy a kabinety obou zemí spolu pravidelně zasedají.

„My jsme země EU, která může – a také to dělá, že vysvětluje některá stanoviska Izraele Evropské unii,“ uvedl Martin Stropnický.

Bývalý ministr avizoval už letos v květnu, že skončí ve sněmovně i ve vedení hnutí ANO. „Na post ve druhé vládě neaspiruji. Sněmovna má pro mě příliš mnoho negativní energie,“ uvedl tehdy Stropnický. Prezidentovi Miloši Zemanovi podle svých slov také řekl, že přirozený mu přijde návrat do diplomacie. Zeman už letos v dubnu avizoval, že zájmu Stropnického stát se velvyslancem vyhoví.

„Velvyslanec v Izraeli může řešit zprostředkovaně i další problémy této oblasti a musíme tam mít zkušeného diplomata. Věříme, že pan Stropnický do toho půjde s maximálním nasazením,“ uvedl člen zahraničního výboru sněmovny Vít Rakušan (STAN). Podle předsedy SPD Tomia Okamury jde ale o trafiku pro neúspěšného ministra.

Stropnický už v minulosti v diplomacii působil, po revoluci byl velvyslancem v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu. Od ledna do července 1998 byl ministrem kultury v úřednické vládě Josefa Tošovského. Funkci ministra obrany zastával Stropnický v minulém volebním období v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), ministrem zahraničí byl posléze v jednobarevné vládě předsedy ANO Andreje Babiše, která vedla zemi v demisi.