Drahoš a Hilšer v Senátu posílí klub Starostů a nezávislých

Drahoš: Doufám, že Senát bude hrází proti šíření strachu ve společnosti (zdroj: ČT24)

Nově zvolení senátoři a bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Marek Hilšer budou v Senátu součástí frakce Starostů a nazávislých. Společně to oznámili na tiskové konferenci. STAN tak má aktuálně nejvíc členů. Nejsilnější klub má podle zvyklostí právo vybrat kandidáta na post předsedy horní komory.

V kuloárech se původně mluvilo o tom, že Hilšer posílí početně nejmenší Klub pro liberální demokracii – Senátor 21. Jednal ale i s lidovci a nakonec se rozhodl pro STAN. „Bylo to pro mě těžké rozhodování, protože hodnoty jsme měli společné,“ uvedl s tím, že vstup do klubu nakonec ovlivnila i jeho početnost a možnost ovlivnit volbu šéfa horní komory.

Drahoš jednal s kluby KDU-ČSL i Starostů. „Nakonec jsem se po zvážení všech aspektů rozhodl, že vstoupím do klubu Starostů a nezávislých,“ řekl na tiskové konferenci. Spolupracovat by ale chtěl i s klubem lidovců a dalšími senátory, kteří podle něj sdílí stejný pohled na smysl horní komory.

„Rádi bychom v Senátu uskutečňovali pozitivní program. Česká společnost potřebuje spíš povzbudit, než naslouchat strašení některých lidí… Doufám, že Senát bude hrází proti tomu, aby tito lidé lacinými a mnohdy nekorektními argumenty šířili ve společnosti strach, nenávist a rozdělovali ji,“ dodal Drahoš.

Nejsilnější klub bude mít STAN nebo ODS

Zatím ale stále není jasné, který klub bude nejpočetnější. Frakce totiž dál vyjednávají s dalšími novými nezařazeními senátory. Bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer (nezávislý) by mohl posílit klub lidovců. 

Do klubu ODS by mohl vstoupit nový českobudějovický senátor Ladislav Faktor. Kandidoval sice jako nezávislý, občanští demokraté ho ale podpořili. Další posilou by mohla být někdejší poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková nebo stávající senátor Ivo Valenta (za Soukromníky).

Představitelé senátorských klubů vesměs chtějí dodržet zvyklost, že právo navrhnout předsedu horní komory bude mít nejsilnější frakce. Vedení Senátu by pak mělo být obsazeno na základě poměrného zastoupení. 

  • STAN: 18 senátorů
  • ODS: 16 senátorů
  • KDU-ČSL: 15 senátorů
  • ČSSD: 13 senátorů
  • ANO:  7 senátorů
  • Klub pro liberální demokracii – Senátor 21: 6 senátorů
  • Nezařazení:
    Jiří Cienciala (Občané spolu – Nezávislí)
    Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz)
    Ivo Valenta (nestraník za SsČR)
    Ladislav Faktor (nezávislý) – nový senátor  
    Pavel Fischer (nezávislý) – nový senátor
    Jitka Chalánková (nezávislá) – nová senátorka

Starostové už oznámili tři možné kandidáty na předsedu horní komory – Zbyňka Linharta, Jiřího Růžičku a Petra Holečka. ODS by navrhla nynějšího místopředsedu Senátu Jaroslava Kuberu, k němuž ale mají Starostové výhrady. Případným nominantem lidovecké frakce by byl Václav Hampl.

Ustavující schůze Senátu v obměněném složení, na níž se bude volit nové vedení horní komory, proběhne v polovině listopadu.