Loni dostaly úřady přes šest set stížností na špinavý vzduch z domácích kotlů

Události: Začala topná sezóna, za spalování odpadů hrozí pokuta (zdroj: ČT24)

Čím topit a jak se to podepíše na znečištění ovzduší? Ti, kteří topí doma tuhými palivy, jako je dřevo, uhlí anebo třeba pelety, vypouštějí do vzduchu také škodlivé látky. Odpady se pak nesmí pálit vůbec. Za znečišťování životního prostředí hrozí domácnostem až padesátitisícová pokuta.

Jak moc bude kouř při spalování škodlivý, ovlivňují čtyři věci: kotel, druh a kvalita paliva, obsluha a servis kotle. Nejslabším článkem je člověk, tedy obsluha kotle.

„Třeba když naloží mnoho paliva a pak zavře vzduch. Oheň potřebuje vzduch, bez něj se dusí a nehoří,“ říká k jedné z častých chyb Jiří Horák z Výzkumného energetického centra Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě.

Lidé chybují také v tom, co do kotle vkládají. Pokud přiloží odpad, třeba plasty a kus koberce, vychází z komína hustý dým plný jemného prachu, který se usazuje v plicích a může být karcinogenní.  

Naopak hoří-li v kotli dřevo, je dým, který vychází z komína, světlý a je ho málo. Dřevo ale musí být suché. „Polovina dřeva je voda. Kdo topí mokrým dřevem, ten přiloží do kamen s kilogramem dřeva také půl litru vody,“ dodává Horák. 

Černý dým mohou lidé hlásit úřadům

Štiplavý, černý a hustý dým, který se line z komínů, mohou lidé nahlásit na úřady. Obce od minulého roku mohou zkontrolovat, čím a jak majitel domu topí. I podle barvy kouře, kterou zvenčí poměřují s Ringelmannovou stupnicí. Nemusí tedy vstupovat přímo do domácností.

Jen za loňskou sezonu dostaly úřady v Česku 640 stížností. V téměř čtyřech stovkách případů chtěli úředníci doložit doklad o revizi kotle. Fyzicky šli kotel a použité palivo zkontrolovat v 96 případech.

Třetím rokem mohou lidé také hlásit a fotit štiplavý dým z komínu na stránkách Čistý komín. „Za tuto topnou sezonu tam bylo nahlášených 432 čoudících komínů,“ potvrdil ředitel organizace Nicola Caric.

Podle něj se lidé i díky jeho aplikaci naučili vytápět. „Nebo na problémy s topením upozornit sousedy,“ dodal Caric.

Komíny je potřeba čistit, spaliny mohou vzplát

Jenže u komínů nejde jen o spaliny. Nevyčištěný komín plný sazí nejen že víc kouří, ale také v něm mohou usazeniny lehce vzplát.

„Loni během topné sezony došlo k 965 požárům komínových těles. Při nich zahynuly dvě osoby a 46 se zranilo. Nejvíc těchto požárů, celkem 846, vzniklo nevyčištěním sazí v komíně,“ potvrdila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Tomu, kdo vyhoří a komín nečistil, pojišťovny žádnou škodu neuhradí. A ještě mu od hasičů hrozí pokuta až 25 tisíc korun.

Podle vyhlášky začíná topná sezona nejdříve 1. září. Ovšem za podmínky, že průměrná denní venkovní teplota klesne dva dny za sebou pod plus 13 stupňů a neočekává se výraznější změna. Letos začala topná sezona později než jindy, teprve poslední týden v září. Jindy to bývá se začátkem školního roku.