Zima se blíží. Většině lidí se vytápění prodraží, nahoru jde elektřina, levnější je dřevo

Události: Většina způsobů topení a paliv podraží (zdroj: ČT24)

Teploty se sice ještě drží nad hranicí dvaceti stupňů, ale již se ochlazuje a domácnosti začínají věnovat pozornost přípravám na podzim a zimu. Lidé si oproti loňsku připlatí téměř u všech forem vytápění a paliv. V posledních měsících například oznámila zdražování většina dodavatelů elektřiny, za kterou odběratelé zaplatí v průměru o pět procent víc.

Co se nákladů na palivo týká, jako nejlevnější varianta vytápění se ukazuje dřevo. V modelovém příkladu zatepleného rodinného domu o velikosti 150 m² za něj lidé vloni zaplatili za rok téměř 9500 korun, letos by to ale mohlo být o téměř čtyři tisíce méně.

Celkové náklady za topení, do kterých je započítána také cena technologie, potom u dřeva dělají téměř 36 tisíc korun.

Náklady na topení – DŘEVO
Zdroj: TZB-info

Ceny letos tlačí dolů kůrovcová kalamita a tudíž přebytek nekvalitního dřeva. Některé pily ho začínají nově vyrábět ve velkém kvůli tomu, že mají velké množství poškozené kulatiny, které se jim na nic jiného nehodí.

Zájem mají také samovýrobci palivového dřeva, kteří si k tomu určené stromy z lesa zpracují sami. „Pokud si zájemce zpracuje dřevo v našich lesích sám, vyjde ho zhruba na polovinu,“ upozorňuje mluvčí Městského úřadu Dobruška Miroslav Sixta.

Další způsobem vytápění je tepelné čerpadlo. Cena elektřiny na jeho provoz bude letos vyšší o 270 korun a přesáhne šest tisíc korun. Výrazně více si připlatí ti, kteří vytápějí nemovitosti přímotopy. Meziročně jejich náklady na elektřinu stoupnou o pět tisíc korun. Podle odborníků budou navíc ceny elektřiny v následujících měsících ještě růst.

„Zákazníkům doporučujeme zvolit takový produkt, aby jim zafixoval ceny na co nejdelší dobu. Obecně se dá předpokládat, že by cena na burze mohla ještě růst,“ upozorňuje analytička Markéta Witoszová.

Náklady na topení – TEPELNÉ ČERPADLO
Zdroj: TZB-info
Náklady na topení – ELEKTŘINA
Zdroj: TZB-info

Pouze minimálně si připlatí lidé s kondenzačním kotlem za plyn, náklady se jim zvýší oproti loňsku o necelých šest set korun. Více se zvýšily ceny hnědého uhlí. Domácnosti, které ho využívají, se musí připravit na to, že je letošní rok vyjde o 1200 korun dráž. Největší nápor zájemců očekávají prodejci v září, tedy před tím, než uhlí v plné zimní sezoně zdraží.

Náklady na topení – ZEMNÍ PLYN
Zdroj: TZB-info
Náklady na topení – HNĚDÉ UHLÍ
Zdroj: TZB-info