Odsouzená žena přijala trest za nenávistný komentář pod fotkou prvňáků

Podmínka a pokuta za nenávistný komentář pod fotografií teplických prvňáčků platí. Odsouzená 26letá žena z Tachova totiž přijala rozhodnutí soudu, a trest tak nabyl právní moci. Žena musí zaplatit 20 tisíc korun a platí také podmínka – osmiměsíční trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku. Soudkyně ženu uznala vinnou z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Žalobce původně ženu obžaloval i z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. S rozhodnutím soudu a výší trestu ale souhlasí.

Soudkyně uznala ženu vinnou trestním příkazem. To znamená, že vůbec neproběhlo soudní jednání s dokazováním. Pokud by ale odsouzená nebo žalobce s takto uloženým trestem nesouhlasili, rozhodnutí by se zrušilo a řízení by pokračovalo. V tuto chvíli už je ale trest pravomocný. „Trestní příkaz ze dne 10. září 2018 nabyl právní moci dne 20. září 2018,“ řekla předsedkyně Okresního soudu v Tachově Michaela Řezníčková.

Státní zástupce Ondřej Wendler sice ženu původně obžaloval ještě z jednoho přečinu, důležité je pro něj ale především samotné uznání viny. „I výše trestu odpovídá tomu, jak jsem si ji představoval v případě uznání obou trestných činů,“ řekl Wendler. Trest má podle něj především varovat před podobným chováním lidí na internetu a není třeba z věci dělat exemplární případ.

Soudkyně Michaela Řezníčková už dříve pro ČT doplnila, co by ženě hrozilo, pokud by nezaplatila 20tisícovou pokutu. „Pro případ, že by peněžitý trest nebyl ve stanovené lhůtě vykonán, byl určen náhradní trest odnětí svobody v trvání dvou měsíců,“ sdělila.

Podle dřívějších informací deníku Právo je obžalovanou 26letá Romana L. z Tachova. Ta se na sociální síti přidala k řadě dalších nenávistných komentářů a ve vlastním příspěvku použila slovo „rovnou“ a k němu přidala obrázek pistole. Za to jí podle obžaloby hrozily až 3 roky za mřížemi. Trest na horní hranici sazby byl ale nepravděpodobný.

Původně policie její případ odložila s tím, že by se mohlo jednat pouze o přestupek. Poté se ale do věci vložil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na základě jeho námitek se kauza vrátila zpátky do přípravného řízení. Napodruhé už policejní šetření vedlo k obvinění a k podání obžaloby.

V kauze nenávistných komentářů policie už dříve obvinila z rasově motivovaného přečinu muže z Frýdecko-Místecka. V jeho případě státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavil. Pokud se obviněný během stanovené zkušební doby nedopustí trestného činu ani přestupku, trestní stíhání tím pro něj končí. V opačném případě budou kriminalisté ve vyšetřování pokračovat. U třetího podezřelého pak obvinění nepadlo. Teplické policii se muže nepodařilo vyslechnout, protože se zdržuje v cizině.

Fotku prvňáčků na ZŠ Plynárenská, kterou navštěvují arabské, vietnamské a romské děti, zveřejnil regionální Deník v rámci svého seriálu. A to jak v tištěné verzi, tak i na svých webových stránkách. Snímek později začali lidé sdílet na sociálních sítích. Diskutující připojovali rasistické a nenávistné komentáře. Žáky například posílali v narážce na ulici, kde škola sídlí, do plynu. Výhrůžky padaly také na adresu rodičů dětí a vedení školy.

Vydáno pod