Na jeho zadržení bylo třeba nasadit sto nacistů. Odbojáře Frolíka připomíná pamětní deska

Události: Pamětní desky připomínají statečné odbojáře (zdroj: ČT24)

Osud několika popravených členů sokolské odbojové organizace nově připomínají dvě pamětní desky v pražské Michli. Odbojáři pomáhali členům výsadkové operace Anthropoid, při které byl v roce 1942 zabit zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich.

Jedna z desek je věnována Jaroslavu Deršatovi a manželům Frolíkovým. Oldřich Frolík se staral o zbraně výsadkářů ze skupiny Anthropoid. Dlouho dokázal unikat pozornosti nacistů.

Při prvním pokusu o zatčení se Frolík dokázal ubránit tříčlennému komandu tajné policie, které si pro něj přišlo do jeho bytu v Kvestorské ulici, kde žil i s rodinou. Nečekala ale, že se odbojář bude bránit.

„Dveře byly otevřeny, tak vstoupili dovnitř a najednou proti nim vyšel Frolík. Jenom jim řekl, že si vezme kabát a ozvalo se osm výstřelů,“ popisuje událost publicista Vlastislav Janík. Dva příslušníky gestapa zastřelil a jednoho vážně zranil.

O tom, že Frolík opravdu budil strach Němců, svědčí i fakt, že při druhém pokusu o jeho zatčení byla k zásahu připravena zhruba stovka příslušníků protektorátní policie a gestapa. V ulici Na Bojišti na něj přichystali léčku, při nástupu do vozu se na něj sesypali a spoutali ho.

Osud manželů: střela do týla a plyn

Oldřicha Frolíka zavraždili střelou do týla v lednu roku 1943 v koncentračním táboře v Mauthausenu. Zatčení neunikla ani jeho žena Barbora, která zemřela ve stejný den v plynové komoře ve stejném táboře. Tamtéž byl v lednu 1942 umučen i odbojář Jaroslav Deršata.

Pamětní desku věnovanou statečným odbojářům odhalili v Praze
Zdroj: ČT24

Druhá deska je věnována Františce a Stanislavu Albrechtovým, kteří rovněž patřili k podporovatelům výsadkářů ze skupiny Anthropoid. Manželský pár byl popraven v lednu 1943. O instalaci plaket se zasloužily neziskové organizace Iniciativa A, Československá obec legionářská a Rota Nazdar.