Policie dál žádá o pomoc s pátráním po šestileté dívce z Prahy. Chce zmapovat i její život

Policie dále pátrá po šestileté Valerii Kvasničkové z Prahy, která byla naposledy spatřena loni. Po úterním zveřejnění pátrání v médiích dostali policisté zatím pouze jeden poznatek k hledané dívce, který ale zřejmě k jejímu vypátrání nepovede. Policie proto znovu žádá veřejnost o pomoc s pátráním. Chce se také pokusit zmapovat dosavadní život dívky nebo její babičky.

Dívka byla naposledy viděna loni v říjnu na Žižkově, kde bydlela. Od té doby byla možná viděna také ještě v období okolo Vánoc, ale to nebylo podle mluvčího pražské policie Jana Daňka s jistotou potvrzeno.

Policie nevylučuje, že se dívka stala obětí trestného činu. V úterý proto poprosila veřejnost o informace. Jediný poznatek, který kriminalisté obdrželi, zatím ale nenasvědčuje, že by přispěl k vypátrání hledané dívky.

„Opět tedy žádáme, aby se nám ozvali lidé, kteří mají o Valerii jakékoliv informace. Může se jednat o informace, které by pomohly zmapovat její život nebo život její babičky. Například, kam chodily na hřiště, nakupovat, ke komu chodily na návštěvy, s kým se stýkaly, jestli vyhledávaly kontakt ve své komunitě a podobně,“ doplnil mluvčí.

Babičku poslal soud do vazby

Dívka byla svěřena soudem do poručnické péče své babičce spolu s dalšími třemi sourozenci. Šedesátiletá poručnice ale u výslechu nedokázala vysvětlit, kde hledaná dívka je. Babička se tak v případu stala hlavní podezřelou a je stíhána kvůli opuštění dítěte nebo svěřené osoby a zanedbání povinné výživy. Soud ji poslal do vazby.

Policie se začala případem zabývat na základě poznatku rodinného příslušníka zmizelé dívky, který ji několik měsíců neviděl. Kriminalisté prověřili kromě poručnice i příbuzné, sociálně právní ochranu dítěte, zdravotnická zařízení a další místa. „Dívka byla s jistotou naposledy viděna v říjnu 2017 ve Viklefově ulici na Žižkově, kde bydlela,“ uvedl Daněk.

Šestiletá Valerie je vysoká asi 120 centimetrů, hubené postavy. Má černohnědé vlasy, hnědé oči a v levém obočí má jizvu. Fotografie, kterou policie zveřejnila, je stará dva roky. Pokud mají lidé o dívce jakékoli informace, mají kontaktovat linku 158.

Poručníka dítěti podle ministerstva práce ustaví soud tehdy, pokud rodiče zemřeli, přišli o rodičovská práva, nebo jsou třeba nezletilí. Většinou se jím stává někdo z příbuzných či známých. Přednost má osoba, kterou rodiče doporučili. Poručníkovým úkolem je dítě vychovávat a starat se o jeho záležitosti, vyživovací povinnost ale nemá.

Stát mu poskytuje dávky jako pěstounům. Na poručnictví dohlíží soud, kterému musí poručník pravidelně podávat o péči zprávu. Pokud není schopen se o dítě postarat, je možná pěstounská péče či adopce.

Pro děti v Česku je povinný poslední rok školky před nástupem do školy. Podle organizace Šance dětem mají s dětmi v tíživých situacích či z nestabilního prostředí pracovat sociální pracovníci radnic. Případ řeší ale jen tehdy, pokud se o něm dozvědí. Informace dostávají například od soudu. Bez ohlášení mohou prověřovat situaci doma, ve škole i v dalších zařízeních.