Pravidla hospodaření porušilo přes sto politických stran. Pokuty přesáhnou milion korun

V souvislosti s loňskými volbami do sněmovny nedodrželo pravidla financování kampaně sedm politických stran a hnutí. Celkem 109 z 235 politických stran a hnutí pak podle prověrky výročních zpráv loni porušilo pravidla hospodaření. Uvedl to Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který za to dohromady rozdal pokuty přesahující milion korun. Podle člena vedení úřadu Tomáše Hudečka není mezi chybujícími žádná parlamentní strana.

Tři ze sedmi stran, které loni kandidovaly do sněmovny (a které nedodržely pravidla financování kampaně – pozn. red.), pokutoval úřad částkami 35 tisíc, 15 tisíc a 10 tisíc korun. Čtyři jen napomenul, protože údaje sice dodaly, ale až po výzvě. Ve všech případech rozhodl úřad o sankci formou příkazu. Subjekty proti němu mohou podat odpor, což povede k zahájení obvyklého správního řízení.

V jednom případě hnutí tři dny před volbami nezveřejnilo na internetových stránkách v zákonem požadovaném formátu údaje o osobách, které uhradily nebo se zavázaly uhradit výdaje na kampaň, případně poskytly peněžitý dar nebo bezúplatné plnění. Nezveřejnilo to ani na výzvu a úřadu nedoručilo ani zprávu o financování kampaně a účetnictví. Dostalo za to pokutu 35 tisíc korun.

V dalším případě úřad nedostal volební účetnictví, a proto subjekt pokutoval 15 tisíci korunami, v posledním případě byla zpráva vypracovaná na neplatném formuláři. Úřad na to sice uskupení upozornil, to ale dosud nereagovalo, proto dostalo pokutu 10 tisíc korun.

Strany a hnutí, které se zúčastnily říjnových voleb, měly předložit úřadu zprávu o financování kampaně a k tomu i veškeré účetnictví nejpozději do 22. ledna letošního roku.

Celkem 109 z 235 registrovaných politických stran a hnutí pak podle prověrky výročních zpráv za loňský rok porušilo pravidla hospodaření. 67 subjektů za to dostalo pokuty od tří do třiceti tisíc korun, celkem za 1,19 milionu.

Podzimní volby sankce úřadu neovlivní

V šestnácti případech zvolil úřad jen napomenutí a u dvaceti šesti stran už dříve soud pozastavil činnost a jednu rozpustil. Strany měly výroční zprávu za loňský rok předložit do dubna. Za její opakované nedodání jim hrozí pozastavení činnosti, případně rozpuštění. Podzimní volby to ale ještě neovlivní. 

Strany a hnutí chybovaly například v tom, že nepředložily v zákonné lhůtě výroční finanční zprávu, neodstranily nedostatky, neoznámily úřadu adresu internetových stránek, na kterých je na zvláštním účtu zpřístupněný přehled platebních transakcí, nebo se dopustily více přestupků současně. 

Podle serveru iRozhlas.cz bude mezi potrestanými stranami zřejmě i Česká suverenita, za kterou kandiduje do Senátu David Rath. Uskupení sice poslalo výroční zprávu, ale na špatném formuláři. Opravu ještě úřadu nedodalo. Výroční zpráva stále chybí i u brněnského hnutí Slušní lidé. 

Na stránkách úřadu ji nemá například ani hnutí Úsvit - Národní koalice, jehož poslanci byli ještě loni ve sněmovně. V prosinci se Úsvit nicméně přeměnil na spolek. Sankce ve formě zaniknutí by tak podle místopředsedy hnutí Jan Zilvara postihla hnutí, které už stejně fakticky neexistuje.