Aby děti věděly, že slepice snáší vejce. V Ostravě vznikla školka na farmě

V ostravské čtvrti Svinov začala fungovat Školička na farmě – Sluneční zahrada. Děti se v ní budou moct učit starat o zvířata nebo třeba pěstovat zeleninu, ovoce a byliny. Nevšední školka, ke které patří i malý statek, má za cíl vrátit dětem kontakt s přírodou.

Školička na farmě je první zařízení svého druhu v celém Moravskoslezském kraji. Uvedla to její vedoucí Ivana Zelinová. Smyslem školky je podle ní navrátit malé děti do přírody. Ty jsou sice velmi technicky zdatné, ale živý svět neznají, domnívá se Zelinová, která deset let pořádala dětské tábory. 

„Neví, že slepička snáší vajíčka, ovečky a kozičky si pletou dokonce i děti desetileté, dvanáctileté. Všechno znají jenom z Googlu, z mobilu, nejsou schopny pochopit, že i zvířátko, rostlinka potřebuje stravu, vodu, aby přežila,“ řekla. „Chtěli jsme děti navrátit z přetechnizované doby zpátky do skutečného světa.“ 

Ke školce patří pozemek o rozloze téměř tří tisíc metrů čtverečních, kde je vedle dětského hřiště malý statek s králíky, slepicemi, kačenami, zakrslými prasaty, ovcemi nebo kozami. V zahradě jsou záhonky pro pěstování zeleniny i květin a ovocné stromy. Plody, které si děti během roku vypěstují, pak taky sní. 

V novém ekologickém domě, který stojí vedle farmy, děti spí a jí. Kromě toho v něm chovají také exotická zvířata, jako jsou činčily, želvy, gekoni nebo třeba chameleon.  

„Děti se jdou starat o zvířátka, aby pochopily, že zvířata bez vody, bez stravy by jim umřela. Jdou je nakrmit, dát jim vodu, posbírat vajíčka a mezitím se vlastně učíme od barvy zvířátek, co potřebují k životu, jak se rodí mláďata,“ popsala vedoucí Zelinová. 

Jeden učitel se stará maximálně o šest dětí

V současnosti školku navštěvuje 14 dětí. Protože se ale chystá otevření druhé třídy, jsou v ní ještě volná místa. Celková kapacita je 24 dětí. Jeden pedagog nebo jedna chůva může mít na starost nanejvýš šest dětí, které jsou ve věku od jednoho až do sedmi let. 

Školku provozuje nezisková organizace Tábory v Beskydech podporovaná Evropskou unií. Zařízení má status dětské skupiny, což je alternativa mezi soukromou a státní školkou.

„Dětské skupiny běžně fungují v celé Evropě a konečně začínají fungovat i v České republice. Musíme taky předkládat vzdělávací program, který je schvalován ministerstvem, ale nemusíme se striktně řídit školským zákonem, což je výhoda v mnohých věcech,“ řekla Zelinová.

Rodiče například mohou dítě přivést na jakoukoliv hodinu nebo s ním můžou ve školce zůstat. „Adaptační proces je pomalý, průběžný, je to opravdu rodinného typu, je to flexibilní a dobré i pro děti s nějakými problémy, pro které zvířata představují můstek mezi opravdovým světem a jejich světem, třeba pro děti s ADD nebo ADHD (pozn. – poruchy pozornosti),“ dodala Zelinová.