Nelegální billboardy mizí jen pomalu. Nemáme kapacitu, říká ministr dopravy

Události: Nelegální billboardy mizí jen pomalu (zdroj: ČT24)

Téměř rok po zákazu billboardů v ochranném pásmu dálnic a silnic 1. třídy stále zůstává většina nelegálních poutačů na místě. Z okolí dálnic dosud zmizelo zhruba sedm set reklamních nosičů, stejný počet však zatím stále nebyl odstraněn. Problémy hlásí také kraje, kterým se dosud podařilo odstranit často pouze desítky nosičů. Silničáři loni v Česku napočítali ve vymezených úsecích zhruba tři tisíce nelegálních billboardů.

Situaci podle úřadů komplikuje především liknavost některých provozovatelů, kteří neplní své povinnosti. Stát musí nejprve majitelům nelegálního billboardu doručit výzvu k jeho odstranění. To je podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) komplikace, protože u některých firem je problém najít jejich zástupce a sídlo.

Ťok upozorňuje na to, že úřady mohou odstranit billboardy až po uplynutí lhůty, které musí ze zákona provozovatelům poskytnout. Ředitelství silnic a dálnic a krajské silniční správy tak zatím odstranily několik desítek poutačů. Náklady na tyto práce budou vymáhat po majitelích nosičů.

Nově stát uzavřel dohodu s největším provozovatelem billboardů v Česku společností Czech Outdoor. Ta se zavázala odstranit všechny své nelegální reklamní nosiče do konce září. Zatím jich odstranila 477, dalších 184 ještě firma odmontuje.

„Odstraňovali jsme tempem, jaké bylo možné, taková ta zjednodušená představa, že se přijede a odklidí se billboard, tak to prostě nefunguje,“ říká jednatel společnosti Czech Outdoor Richard Fuxa.

Nemáme kapacitu, říká ministr

Rychlejšímu řešení nesvědčí situace, kdy povolení k záboru komunikace i rozhodnutí o nuceném odklizení vydává jeden odbor ministerstva dopravy. Podle informací ČT se této agendě věnoval jediný člověk. „Kapacitu, která to může dělat, tak tu prostě nemáme,“ přiznává ministr dopravy. Na otázku České televize, proč odbor personálně neposílí, odpověděl: „Není to tak jednoduché, protože to je speciální agenda.“

Tempo odstraňování poutačů kritizuje společnost Kverulant, která dokonce podala kvůli údajné liknavosti státu několik trestních oznámení, naposledy v dubnu, když do billboardu na D11 nabouralo auto a řidič zemřel. Státní zástupkyně ale oznámení odložila.

Zákazem billboardů se bude ještě zabývat Ústavní soud. Ten bude řešit stížnost skupiny 17 senátorů. Na verdikt čekají také provozovatelé, kteří následně zváží své další kroky vůči státu. Podaná ústavní stížnost je podle provozovatelů billboardů rovněž důvodem, proč dosud mnozí s odstraňováním billboardů otáleli. 

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Nařízení se netýká zastavěných území, kde se však nachází nejvíce reklamních ploch.