Politolog Valeš: V komunálních volbách kandiduje méně lidí a zvyšuje se jejich věk. To je špatná zpráva pro strany

Politolog Valeš: Kandidátů je méně a jsou starší. To je špatná zpráva pro strany (zdroj: ČT24)

Počet kandidátů, kteří se chtějí v letošních volbách do obecních zastupitelstev ucházet o hlasy voličů,  je nejnižší od roku 2006. To podle politologa Lukáše Valeše svědčí o poklesu zájmu lidí účastnit se aktivně komunální politiky. Navíc se věkový průměr kandidátů oproti předchozím komunálním volbám zvýšil o dva roky na 47 let, což je podle Valeše špatná zpráva pro politické strany.

„Protože s výjimkou Pirátů a SPD Tomia Okamury dochází u všech politických stran k prudkému poklesu kandidátů. Nejmasivněji pak u TOP 09, kde se počet kandidátů snížil o plných 54 procent,“ upozorňoval politolog v Událostech, komentářích.

V porovnání s volbami v roce 2014 se o hlasy voličů bude ucházet o 17 tisíc lidí méně. Jednou z příčin úbytku může být zpřísnění zákona o střetu zájmů kvůli anonymnímu nahlížení do majetkových poměrů volených zastupitelů.

„Zdá se ale, že kořeny budou hlubší. Možná jde o určitou nedůvěru občanů k politice jako takové. Možná je to i odraz určité společenské atmosféry,“ soudí Valeš. Jedním dechem ale dodává, že ověřit takové domněnky by musel sociologický průzkum.

V Praze a malé obci na Vsetínsku budou lidé vybírat z 29 kandidátek

Volby do komunálních a obecních zastupitelstev a v některých obvodech i do Senátu se budou konat 5. a 6. října. Případná druhá kola do Senátu pak proběhnou o týden později. V komunálních volbách se účast dlouhodobě pohybuje pod polovinou oprávněných voličů.

O zvolení bude v říjnových komunálních volbách usilovat 216 472 kandidátů. Třetina uchazečů o křeslo v obecním či městském zastupitelstvu jsou ženy. Průměrný věk všech kandidátů je 47 let, dva nejstarší kandidáti mají shodně 94 roků.

V celé republice je do komunálních voleb zaregistrováno 25 307 kandidátních listin. Největší výběr budou mít voliči v hlavním městě a v obci Kateřinice na Vsetínsku, kde je zaregistrováno 29 listin. Naopak pouze jedna volební strana kandiduje v 1612 obcích.