Hejtman nebo poslanec ČSSD? Silná slova po volbách jsou pryč

Praha - Bohuslav Sobotka řeší kromě nové vlády i stranický problém. Pět sociálnědemokratických hejtmanů, kteří se dostali do sněmovny, se stále nevzdalo ani jedné ze svých funkcí přesto, že krátce po volbách přitom shodně tvrdili, že na dvou židlích dlouhodobě sedět nechtějí. Dnes má jasno snad jen Milan Chovanec, Jiří Zimola a Jiří Běhounek váhají, Josef Novotný si nenašel na vyjádření čas a Michal Hašek čeká, až se ustaví nová vláda. K tomu, aby nehromadili funkce, je vyzvalo usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD.

Souběh funkcí není běh na dlouhou trať - podle vnitrostranického usnesení maximálně na půl roku. Jenže většina hejtmanů a zároveň poslanců ČSSD se ani víc než dva měsíce od voleb neplánuje jednoho z dresů vzdát. Mandát zákonodárce je i podle předsedy strany Bohuslava Sobotky prací na plný úvazek. „Hejtmani nestíhají, to znamená, nejsou schopni se účastnit jednání Poslanecké sněmovny, mají velmi špatnou docházku, účast na hlasování,“ vysvětloval Sobotka důvody, proč strana nerada vidí, když jsou poslanci zároveň i hejtmany. 

Jihočeský hejtman Jiří Zimola je ve sněmovně nováčkem. Pár dní po volbách byl přesvědčený, že cestování mezi Prahou a Českými Budějovicemi stíhat nebude, nyní mluví jinak: 

  • Zimola v říjnu 2013: „Mohu vás ubezpečit, že si neumím představit dlouhodobě, abych zastával obě dvě funkce.“ 
  • Zimola po měsíci v dolní komoře: „Mé rozhodnutí bude následovat okamžitě poté, kdy uvidím, že výkon jedné z funkcí není plnohodnotný. (…) I když to bylo hektické (i kvůli státnímu rozpočtu), dařilo se mi skloubit hejtmanské povinnosti s poslaneckými.“

Krajská opozice, která ho už několikrát k rezignaci vyzvala, nesouhlasí. „My jsme na něj naléhali, aby se rozhodl rychle, protože to působí opravdu v kraji významné problémy,“ tvrdí Luboš Průša, krajský zastupitel za Jihočechy 2012. 

Jediný, kdo má jasno, je plzeňský hejtman Milan Chovanec. Otevřené si chce nechat dveře do sněmovny. „Nejpozději 26. ledna moje dvojfunkční období skončí,“ tvrdí. 

Jiří Běhounek, nestr. za ČSSD, hejtman Kraje Vysočina: „Nemohu vyloučit, že nakonec zůstanu na obou funkcích… Nevím o tom, že by jaksi byl jakýkoliv právní rozpor.“

Zákon kumulaci funkcí poslance a hejtmana nezakazuje je nejčastější argument těch, kteří nechtějí jednu z funkcí opustit. Usnesení nejvyššího orgánu ČSSD by přesto měli podle šéfa strany politici respektovat. „Já bych pokládal za pohrdání voliči a nedodržení slova, které jsme dali voličům, pokud by takováto nepřípustná kumulace funkcí do budoucna pokračovala,“ myslí si Sobotka. 

Šéf Karlovarského kraje Josef Novotný si na vyjádření nenašel čas. S výběrem zatím nespěchá ani jihomoravský hejtman Michal Hašek, podle něj stále platí jeho vyjádření po volbách. Tedy, že se rozhodne po ustavení nové vlády. Souběh funkcí může podle stranických pravidel trvat do jara, osobní závazky už ale některé ženou do cílové rovinky. 

Hejtman nebo poslanec? Váhání politiků z ČSSD (zdroj: ČT24)