Ústavní soud se zastal muže odsouzeného za loupež. Spolupracoval, na výši trestu to ale nemělo vliv

Ústavní soud se zastal muže, který si za loupežná přepadení odpykává devět let ve vězení přesto, že plně spolupracoval s policií a pomohl jí ve vyšetřování. Státní zástupce mu status spolupracujícího obviněného přiznal, krajský soud ne. To se ale dozvěděl až při vynesení rozsudku. Výši trestu musí zlínská pobočka krajského soudu po zásahu Ústavního soudu znovu zvážit.

Jan Neradílek se s komplicem Janem Gráblem podílel na přepadeních banky na Kroměřížsku a směnárny na Přerovsku. V roce říjnu 2013 přepadli pobočku České spořitelny v Chropyni.

Grábl dal Neradílkovi plynovou pistoli a kuklu, maskovaný Neradílek vstoupil do banky, kde mu pokladní pod pohrůžkou použití zbraně vydala přes čtyřicet tisíc korun. Grábl podle žaloby čekal v autě a další komplic Ladislav Holub hlídal okolí.

V Měrovicích nad Hanou se zase muži chtěli v únoru 2014 zmocnit peněz, které u sebe měla pracovnice směnárny. Podle obžaloby Neradílek na pokyn Grábla ženu napadl, mířil na ni pistolí, a když mu odmítla dát peníze, strhl ji na zem, kopal do ní a nakonec ji udeřil pistolí do hlavy. Díky aktivní obraně směnárnice a díky tomu, že lupiče vyrušili kolemjdoucí, žádné peníze neukradl.

Celou dobu si myslel, že je spolupracující obviněný

Jan Neradílek s policií při vyšetřování spolupracoval, a usiloval proto o postavení spolupracujícího obviněného. Státní zástupce mu v přípravném řízení i v obžalobě status přiznal, krajský soud v rozsudku ne. Obžalovaný se to ale dozvěděl až při vyhlášení rozsudku, tedy poté, co v hlavní líčení vystupoval jako spolupracující obviněný, a přizpůsobil tomu svou obhajobu.

„Soud prvního stupně se zcela zjevně díval na ten fakt označení jako spolupracujícího obviněného jako na jakousi možnost, se kterou se může dřív nebo později vypořádat, což ale nelze, protože je to závažný procesní institut,“ podotkl soudce zpravodaj Ludvík David. Obžalovaný má podle něj právo znát průběžně právní náhled soudu na svůj status spolupracujícího obviněného, aby mohl náležitě reagovat.

Je možné, že se muž dostane na svobodu

Neradílkův advokát potvrdil pouze to, že obžalovaný je nyní ve výkonu trestu na Mírově. K dalšímu postupu v kauze se nevyjádřil. Předjímat nechtěl ani soudce Ludvík David, záleží prý na obecných soudech. Je možné, že se Jan Neradílek dostane po zásahu Ústavního soudu na svobodu, stejně tak ale připadá v úvahu, že na nové rozhodnutí o trestu počká ve věznici.
Jan Grábl dostal osmiletý trest a rozhodnutí Ústavního soudu se ho netýká.

Oba muži jsou recidivisté. Původně si měli odpykat každý deset let, Nejvyšší soud však napoprvé verdikt zrušil a vrátil k novému projednání, které vyústilo v mírnější trest. Nejvyšší soud napodruhé už rozhodnutí ponechal v platnosti.