Mateřská ani rodičovská dovolená název nezmění. Přejmenování na péči vláda odmítla

Přejmenování mateřské a rodičovské dovolené na mateřskou a rodičovskou péči vláda ANO a ČSSD před zákonodárci nepodpoří. Novelu zákoníku práce navrhla skupina poslanců ze šesti klubů v čele s Alešem Juchelkou (ANO). Šlo by podle nich o symbolický krok. Kabinet řešil i návrh, aby rodiče při narození druhého potomka dostali jednorázově doplacený rodičovský příspěvek za starší dítě. Vláda k němu přijala neutrální stanovisko.

Autoři návrhu tvrdí, že lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené „svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako doba odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě“. Odpovídající terminologie by tak byla prvním krokem k uznání významu péče o děti a rodinu.

Podle ministrů by ale změna zamýšlený cíl nenaplnila. Vládní legislativci navíc namítají, že oba instituty jsou v zákoníku práce zařazeny pod „překážky v práci“, což podle nich dostatečně ukazuje na to, že se nejedná o odpočinek a zotavení.

Na vládě se podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) vedla o návrhu široká debata. „Nakonec jsme se shodli na nesouhlasném stanovisku, zejména z důvodu, že návrh není úplně dotažený do důsledku,“ vysvětlil. Ministerstvo i při letmém průzkumu našlo jedenáct předpisů, kde by bylo nutné terminologii upravit a návrh na ně nemyslí. 

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Jako důvod pro odmítnutí zmínil Kněžínek i administrativní náklady pro zaměstnavatele. Zároveň ale dodal, že vláda se z věcného hlediska shodla, že mateřská dovolenou není.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v tiskové zprávě uvedla, že v rodinné politice je celá řada palčivějších problémů, návrh ale nepovažuje za zbytečný: „Celodenní péče o dítě rozhodně není dovolená. Symbolickou změnou názvosloví dáme rodičům najevo, že si vážíme jejich přínosu pro společnost a jich samotných.“

Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí stát.

Kabinet řešil i poslanecký návrh, aby rodiče při narození dalšího potomka v době, kdy pobírají rodičovský příspěvek na starší dítě, dostali první příspěvek jednorázově doplacen. Vláda návrh označila za nekoncepční, ale postavila se k němu neutrálně. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ho chce řešit v rámci připravované změny rodinné politiky.

Vládní legislativci uvedli, že rodičovský příspěvek je určen rodiči k náhradě jeho nákladů při péči o malé dítě. „Konstrukce dávky proto nezohledňuje počet dětí, o který je pečováno, s výjimkou situace, kdy se jedná o děti současně narozené,“ dodali.

Rodičovský příspěvek nyní činí celkově 220 000 korun, rodiče mohou jeho měsíční čerpání rozložit až do čtyř let věku dítěte. V případě vícerčat se celková částka dávky zvyšuje úpravou schválenou na konci minulého volebního období na 330 000 korun. Programové prohlášení vlády pak počítá s tím, že do roku 2021 by rodičovský příspěvěk mohl vzrůst na 300 tisíc  korun.